1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Psikologlar Bağımsız Meslek Yasası ve Meslek Odası İstiyor

Psikologlar Bağımsız Meslek Yasası ve Meslek Odası İstiyor

Psikologlar bağımsız bir meslek yasası çıkarılmasını istiyor ve meslek odalarının bulunmamasından dolayı mesleklerini verimli bir şekilde icra edemediklerini, toplumsal ruh sağlığına da yeterince katkı sağlayamadıklarını belirtiyor.

A+A-

Türkiye ve Kıbrıs’ta bulunan psikoloji bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Psikoloji Öğrencileri Meslek Yasası Platformu (PÖMYAP), psikologlar için bağımsız bir meslek yasası çıkarılmasını ve meslek odası kurulmasını istiyor.

PÖMYAP Yönetim Kurulu Başkanı Mert Çil, bağımsız bir meslek yasası ve meslek odası bulunmamasının, psikologların çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda mesleklerini icra etmelerine ve toplumsal ruh sağlığına katkı sağlamalarına engel olduğunu söyledi.

Ruh sağlığına yeterince önem verilmediğini belirten Çil, toplumsal şiddetin gittikçe yaygınlaştığını, vahşet, katliam örüntüleri her geçen gün adım adım içimize sokulduğunu ifade etti.


“Bu da psikologların çalışma koşullarını zorlaştırmakta ve halka ruh sağlığı hizmeti ulaşamamaktadır” diyen Çil, şöyle devam etti:

‘Toplumsal ruh sağlığı merkezleri yaygınlaşmalıdır’

“Psikolojinin topluma, insana hizmet edecek birçok alt uzmanlık alanı bulunmaktadır. Devlet topluma ve insana faydalı olmak istiyorsa ve toplumsal şiddetin önüne geçmek istiyorsa psikologlara yasal bir güvence olan bağımsız meslek yasası ve meslek odası sağlanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, ruh sağlığı hizmeti almak ve psikologlardan yararlanmak her bireyin hakkıdır. Bu hak engellenmemeli, psikologlara yasal güvence sağlanmalı ve toplumsal ruh sağlığı merkezleri yaygınlaşmalıdır.

Psikologların yasal güvencesi kamu yararına bir durumdur.”

Toplumsal ruh sağlığı merkezleri projesi

PÖMYAP üyeleri ayrıca toplumsal ruh sağlığı merkezleri için de bir proje ortaya koyuyor.

“Toplumda yaygınlaşan bu şiddet durumları toplumsal ruh sağlığının giderek yok olduğu ve toplumsal ruh sağlığının korunmasının hayati olduğunu da bizlere göstermektedir” denilen açıklamada, “Özgecan ve daha nicelerinin maruz kaldığı şiddet, öncelikle toplumsal ölçekte değerlendirilmeli ve bireylerin ruh sağlığını temin ederek, sağlıklı bir toplum oluşturmak yoluyla; bu şiddet önlenebilmelidir. Bunun için de; kamu yönetimi bağlamında, illerde, semtlerde ve mahallelerde geniş çaplı psikolojik hizmet sunan ruh sağlığı merkezlerinin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadeleri kullanılıyor.

 

PÖMYAP

Türkiye ve Kıbrıs’ta bulunan psikoloji bölümü öğrencilerinin oluşturduğu PÖMYAP, çalışan psikologların bağımsız meslek yasasına ve psikoloji bölümlerinin sorunlarına yönelik sistematik ve örgütlü çalışmalar yürütüyor.

PÖMYAP’ın esas amacı psikologların meslek tanımının, çalışma alanlarının, yetkilerinin, mezuniyet koşullarının, hangi alandan mezun olanlara psikolog unvanın ve yetkilerinin verileceğini net olarak belirlenmesini sağlayacak, psikologların haklarının korunmasını ve yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesini sağlayacak bağımsız bir meslek yasası çıkarılmasıdır.

Bu haber toplam 4679 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler