1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. ÖSS'ye gireceklere anket

ÖSS'ye gireceklere anket

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bu yıl ÖSS'ye katılacak adayların profilini çıkarmak ve okullardaki eğitim-öğretim durumunu ortaya koymak amacıyla anket düzenledi.

A+A-

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan anket ile ilgili yapılan duyuruda, anketin ''Türkiye genelinde 2008-ÖSS'ye gidecek adayların özellikleri ve okullardaki eğitim ve öğretimin niteliğiyle ilgili bilgi toplamak amacıyla hazırlandığı'' belirtildi. Anketi doldurmanın zorunlu olmadığı kaydedilen duyuruda, yanıtların bilimsel amaçlarla kullanılacağı, kişisel bilgilerin saklı tutulacağı ifade edildi.

Anket sorularını yanıtlamak için adayın T.C. kimlik numarasını girmesi gerekiyor. 22 sorudan oluşan ankette, adayların anne babalarının eğitim düzeyleri, kardeş sayıları, evlerinde ders kitapları dışında (roman ansiklopedi, hikaye vb.) yaklaşık kaç kitap bulunduğu, evde yabancı dil bilen birisi olup olmadığı, bilgisayar ve internet bağlantısı ile adayın kendisine ait odası ve masası bulunup bulunmadığı, eve ne sıklıkla gazete alındığı, adayın okul öncesi eğitim alıp almadığı, bir işte çalışıp çalışmadığı gibi kişisel sorular yöneltiliyor.

Okulla ilgili sorular arasında ise adayların lise eğitimleri süresince sınıf mevcutlarının ortalaması, adayların lisede alanlarını belirlerken ailelerinin veya çevrelerinin etkili olup olmadığı, ilköğretim ve lise eğitimleri boyunca ne kadar süreyle dershaneye devam ettikleri, ilköğretim ve lise eğitimleri süresince özel ders alıp almadıkları bulunuyor.

-''YÜK ALTINDA MISINIZ?''-

Ankette adayların hangi derslerde daha başarılı oldukları ve ne kadar süre çalıştıkları da belirlenmeye çalışılıyor. Bu çerçevede en çok hangi derslere ilgi duydukları ve kendilerini en çok hangi derslerden başarılı buldukları gibi soruların yanısıra, ''Sınıftaki diğer öğrencilerden daha başarılı olup olmadıkları, farklı derslerde verilen akademik çalışmaları (ödevler, sınavlar, projeler ...) başarıyla tamamlayıp tamamlamadıkları, okulda yapılan sınavlarda ''kendilerini yük altında hissedip hissetmedikleri'', okuldaki sınavlarda heyecanlanıp heyecanlanmadıkları ve bu sınavlarda gerçek performanslarını gösterip göstermedikleri konusunda adayların görüşleri soruluyor.

Anketle okullardaki teknolojik donanım, eğitim araç gereçleri ve bunların kullanımı da ölçülmeye çalışılıyor. Adaylara, lise eğitimleri boyunca Türkçe ve Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinde ne tür etkinlikleri hangi sıklıklarla yaptıkları; öğretmenlerin tepegöz, bilgisayar, bilgisayar destekli projeksiyon cihazı, fen ve yabancı dil laboratuvarları çeşitli öğretim araç gereçleri, etkinlik kağıtları ve test sorularını ne sıklıkla kullandıklarına ilişkin sorular yöneltiliyor.

Adaylara lise eğitimleri boyunca her gün ev ödevleri için ortalama ne kadar zaman ayırdıkları, ders çalışırken ''önemli gördüğü konuları ezberleme, farklı konularla veya günlük yaşamdaki örneklerle ilişkilendirme, farklı kaynaklarda araştırma yapma ve konuyu tüm detaylarıyla anlamaya çalışma'' gibi yöntemlerden hangisini kullandıkları da soruluyor.

Adayların okullarda ve dershanelerde aldıkları eğitimin ÖSS'ye katkısını değerlendirmelerini isteyen sorular da ankette yer alıyor. Bu kapsamda adaylardan ''Okulda aldığınız eğitimin ÖSS performansınızı ne ölçüde etkileyeceğini düşünüyorsunuz?'', ''Dershanede aldığınız eğitimin ÖSS performansınızı ne ölçüde etkileyeceğini düşünüyorsunuz?'', ''Dershanede aldığınız eğitimin okul başarınızı ne ölçüde etkilediğini düşünüyorsunuz?'' sorularını yanıtlamaları isteniyor. AA

Bu haber toplam 2407 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.