1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Okul korkusuna şefkatle yaklaşın

Okul korkusuna şefkatle yaklaşın

Uzmanlar ebeveynleri uyarıyor: İlk defa okula başlayacak öğrencilerde görülen “Okul korkusu”na yaklaşım, çocuğun hayatını etkiliyor...

A+A-

HABERVAKTİM.COM - Çocukların gelişiminde önemli adımlardan biridir... Okula başlama çocuk için yeni ve karmaşık bir sosyal çevreye girmek, birey olarak toplumda yer almak, dış dünyaya açılmak olduğu için farklı bir ortama ilk defa giren çocuklarda korkular yaşanıyor. Psikolojik Danışman Seçil Akaygün Cüntay, okul korkusunu yorumlayarak, bu tür durumların her yaşta görülebileceğini belirtti.

SAĞDUYULU DAVRANIN

Cüntay, “Okulların açılmasına sayılı günler kala aileleri okul heyecanı sardı. Özellikle okula bu yıl başlayacak olan çiçeği burnunda öğrencilerin anne-babalarını okul kapısında bekleyen kötü bir sürpriz olabilir: Çocuğun okuldan korkması. Okul döneminin her evresinde görülebilen okul korkusu, özellikle ilkokul öğrencileri arasında çok yaygın. Çocuğunda okul korkusu olan anne-babalara sağduyulu olmalarını ve çocuğun öğretmeni ile işbirliği yapılmasını öneriyoruz. Okul korkusu olan çocuklara anne-babalar şefkatle yaklaşmalı. Okula gitmek istese de istemese de anne-babanın onu çok sevdiği, ancak okula gitmesi gerektiği anlatılmalı. Bu dönemde çocuk gerekirse okul bahçesine gidip dönebilir, gerekse ev ödevini alıp çıkabilir. Ancak mutlaka okulla bağlantısının kopmaması gerekir” diye konuştu.

Cüntay, okul korkusunun nedenini açıklayarak, “Korumacı anne babaların çocukları, okul gibi yabancı ortamlarda zorlanabiliyor. Anaokuluna gitmiş çocuklar ise tanımadıkları kişilerle bir araya gelmeye alışık olduklarından geçiş dönemini daha çabuk atlatabiliyor. Okuldaki arkadaş çevresi, öğretmenin davranışları ve derslere uyum sağlayamamak da korkuyu tetikleyen nedenler arasında” dedi.

ŞİKAYETLERİNİ DİKKATE ALIN

Çocukların büyük bir kısmının okula uyum sağladıklarını, ancak bir kısmının da uyum sağlamada zorlandıklarını kaydeden Seçil Cüntay, “Okula uyum sağlamada zorluk çeken çocuklarda korku, aşırı öfke, açık organik bir neden olmaksızın kendini iyi hissetmemeyle ilgili şikayetlerle ortaya çıkar. Anne-babanın bilgisi dahilinde evde kalma isteğidir. Ayrıca kuvvetli bir endişe sebebiyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul korkusu daha ziyade çocuğun okula giderken annesinden ayrılmaya verdiği bir çeşit ayrılma endişesi reaksiyonudur. Çocuk anaokuluna ve ilkokula giderken böyle bir reaksiyon gösterebilir. Bu tür durumlarda baskılı davranmaktan ziyade çözüm yollarını araştırmalı ve çocuğun kendisine güveninin artması için dikkatli yöntemlerle çaba sarfetmelidir” diye konuştu.

MİNİKLERİ ENDİŞELENDİREN ŞEYLER

>> Anne-babasından ve alıştığı ortamdan ayrı kalma endişesi.
>> Okul içerisinde kaybolma veya okulda unutulma endişesi.
>> Kalabalık sınıf ortamında kendisiyle ilgilenilmeyeceği düşüncesi.
>> Ders süresinin uzun gelmesi, oynamak istemesi.
>> Kuralları anlama ve uygulamada zorluk çekeceği düşüncesi.
>> Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacağı (yemek, tuvalet vb.) endişesi.

Bu haber toplam 3003 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.