1. HABERLER

  2. SINAV HABER

  3. Öğrenciler hayal kırıklığına uğradı

Öğrenciler hayal kırıklığına uğradı

Üniversiteye girme hayaliyle bir sene boyunca ders çalışan öğrenciler, geçtiğimiz hafta sonu 2 sınava girdi. Ani bir kararla değiştirilen üniversite giriş sisteminde bu yıl ilk defa sınava giren öğrenciler, büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

A+A-

Konu hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları Rehberlik Yöneticisi Uzman Psikolog Ece Tözenişi, “Üniversite giriş sınavıyla ilgili belirsizlikler öğrencilerin çalışma düzenlerini bozdu” dedi.

Üniversiteye girmek hayaliyle sene boyunca ders çalışan yaklaşık 3 milyon öğrenci, geçtiğimiz hafta sonu çok önemli iki sınava girdi. 2017-2018 eğitim yılının başlamasının ardından ani bir kararla değişen yeni üniversite giriş sistemi hem öğrencileri hem de ailelerini hayal kırıklığına uğratmıştı. TYT ve AYT sınavlarından sonra hayal kırıklığına uğrayan birçok öğrenci, sınav sonuçlarından endişeli. Öğrencilerin sınav kaygılarını azaltması beklenen yeni sınav sisteminde birçok eksikliğin düzeltilmesi gerektiğini belirten Uzman Psikolog Ece Tözeniş, yeni sistemi gazetemize değerlendirdi.

“ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞMA DÜZENLERİ BOZULDU”

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları Rehberlik Yöneticisi Uzman Psikolog Ece Tözeniş, yeni sınav sistemine ilişkin olarak, “Öğrencilerin sınavla ilgili kaygılarını azaltmak üzere sınav sisteminde oturum sayıları ve soru sayıları azaltılarak yeni bir sınav sistemi oluşturuldu. Açıklama sonrasında sınavla ilgili belirsizlikler öğrencilerin çalışma düzenlerini bozdu. Bir diğer handikap ise öğrenciler 30 Haziran Cumartesi günü TYT’ye, ardından 1 Temmuz Pazar günü AYT’ye girdiler. TYT’den 180 barajını geçemeyen öğrencilerin AYT puanları hesaplanmayacak ve bunu öğrenciler 31 Temmuz tarihinde sınav sonuçları açıklandığında görebilecekler. Sonuçlardan sonra öğrencilerin iyi bir araştırma yapması gerek. Adaylar doğru tercih yapmaları için tercih danışmanlarından mutlaka destek alsınlar” açıklamalarında bulundu.

YENİ SİSTEM ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONUNU ETKİLEDİ

Yeni sınav sisteminde süreç içerisinde iyileştirme ve değiştirme olacağını söyleyen Ece Tözeniş, “Değişikliğin öğrenciler çalışmaya başladıktan sonra sene ortasında yapılmış olması öğrencilerin motivasyonlarını olumsuz olarak etkiledi. Açıklama sonrasında sınavla ilgili belirsizlikler öğrencilerin çalışma düzenlerini bozdu. Yine bu yıl yayınlanacak olan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda sistem değişikliğinden dolayı bölümlerin ve programların taban puan ve başarı sıraları bulunmayacak. Bu da öğrencilerin sonuçlara göre tercih yapmasını zorlaştırıyor” şeklinde konuştu

“HERKES İÇİN ZOR OLDU”

Üniversite sınavının bir başarı değil, sıralama sınavı olduğunu belirten Ece Tözeniş, “Sınava giren öğrenci sayısının karşısında bir de üniversitelerin belirlediği kontenjanlar var. Sıralamayı oluşturmak için eleme yapılması gerekiyor. Bu yıl görülüyor ki her iki sınav için de Matematik testi belirleyici oldu. Sonuçlar bu yıl sınava giren tüm adayların yaptıkları netler sonucunda belirleneceğinden dolayı herkes için bir zorluk söz konusu. Adaylara tavsiyem 31 Temmuz tarihine kadar bu süreçte üniversitelerin tercih ve tanıtım günlerine katılarak üniversiteler, bölüm ve programlarla ilgili bilgi almaları. Böylece tercih dönemini kendileri için daha kolaylaştırıcı bir döneme çevirmiş olurlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak:www.milligazete.com.tr

Bu haber toplam 3718 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.