1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Nedensiz Ağrılarımız Psikolojik Mi?

Nedensiz Ağrılarımız Psikolojik Mi?

Sunuculuğunu Zahide Yetiş ve Op. Dr. Aytuğ Kolankaya’nın yaptığı Doktorum'da bugün “Safra Kesesi Hastalıkları ve Mide Ağrısı” konusu ele alındı.

A+A-

 Prof Dr. Murat Saruç, safre kesesi alındıktan sonra halen şikayetleri devam eden bir vatandaşın sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Öncelikle safra kesesi ağrısı ile böbrek taşı ağrısını birbirinden ayırmak gerekir. Böbrek taşı ağrısı daha şiddetli ve daha çok yanlara ve arkalara vuran bir ağrıdır.

Bu ağrı, kolik tarzı dediğimiz gelip, bir süre şiddetlenip, sonra kendiliğinden azalıp 20 dakika sonra tekrar şidetlenen bir ağrıdır. Safra kesesi ağrısından daha sert  ve daha arkada hissedilen bir ağrıdır. Buna eşlik edebilen idrar yolu şikayeti idrar yaparken yanma ve kanlı idrar yapma sık sık idrara çıkma ve boşaltmamış olma hissi gibi şikayetler de olabilir.

Eğer karının üst bölümünde hissedilen bir ağrı şikayeti safra kesesinin alınmasından sonra devam ediyorsa söylenebilecek olan şey şudur: 'Bir çok şikayetimiz aslında bir hastalık nedeni değildir. Bunlara biz fonksiyonal hastalıklar diyoruz.

Birçok hasta arasında psikolojik olduğu söyleniyor. Böyle demek çok doğru değil. Çünkü bakıyoruz o hastalarımızın psikolojisi çok iyi.  O nedenle psikolojik bir hastalıktan kaynaklandığını düşünmüyoruz. Fonksiyonel dediğimiz şey, çevresel etkenlerden dolayı bizim bağırsaklarımızda, midemizde rahatsızlıklar hissediyor olmamız ama anatomik olarak (şekil) olarak bir bozukluk gösteremiyor olmamızdır.

 Bununla ilgili tıp camialarında büyük toplantılar düzenleniyor. Kararlar alınıyor. O nedenle gerçekten bir hastalık olmadığına emin olunduktan sonra bu tarz fonksiyonel şikayetlerde amaç, sizin yaşam kalitenizi artırmak olmalıdır."

Kanal D

Bu haber toplam 4160 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.