1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Mükemmeliyetçilikle Narsizm Benzer Mi?

Mükemmeliyetçilikle Narsizm Benzer Mi?

Aktüel Psikoloji Yazarlarından Psikolog Nur GEZEK, Mükemmeliyetçilik ve Narsizm konusunda DSM IV tanı ölçütlerini esas alarak önemli tespitler yaptı...

A+A-

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Aktüel Psikoloji Yazarlarından Psikolog Nur GEZEK, Mükemmeliyetçilik ve Narsizm konusunda DSM IV tanı ölçütlerini esas alarak önemli tespitler yaptı...

İnsanlar arasında, prensipli olmakla mükemmeliyetçiliğin aynı tutumlar olduğu noktasında yaygın bir kanaatin olduğunu ifade eden GEZEK, bu iki tutum arasında ki temel fark konusunda şunları şöyledi: "Prensipler, kurallar, olmazsa olmazlar her insanın hayatında vardır ve hayati önem arz ederler. Ancak Mükemmeliyetçi Kişilik Bozukluğu bundan farklı bir durumdur. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler aşırı derece kuralcı ve takıntılıdırlar. Aşırı kontrolcü olma ve düzen konularında sürekli olarak kafa yormanın olduğu bir kişilik örüntüsüdür."

Prensiplerle mükemmliyetçiliğin benzer anlayışlar olduğu noktasındaki yanlış düşünce narsizm ve mükemmliyetçilik arasında da görülebilmektedir. Psikolog Nur GEZEK mükemmeliyetçilik ve narsizmin belitileri konusunda iki farklı açıklama yaparak belirti ve işlevler açısından bu iki hastalığın temel farklılığını şu şekilde ayırıyor: Mükemmeliyetçiler :"Hayatın ve başarının ayrıntılarda gizli olduğunu düşündükleri için olayları ve durumları bağlamından kopartarak parçalara bölerler, kılı kırk yarmak deyimi bu kişileri tanımlamak için uygundur." Narsistler ise: "Kendilerinin ulaşılmaz ve mükemmel olduklarına, herkesin kendilerine hayran olduğuna inanmaktadırlar. Narsistik Kişilik Bozukluğu olan kişiler başkalarına, onların düşüncelerine ve isteklerine ilgi gösteremeyen kişilerdir. Kendilerini diğer insanlara göre üstün ve özel olarak algılarlar. Empati yapamama diğer bir özellikleridir. Diğer insanların bakış açılarından dünyayı, kişileri ve olayları algılama ve yorumlama yeteneğine sahip değildirler."

Mükemmeliyetçilik kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin işleri yarıda kalır. En mükemmeli yapma isteği hiç bir işi tam anlamıyla bitirememe sorununa neden olur. Buda işlerin birikmesine ve işten atılma sorununa neden olabilir. Psikolog Nur GEZEK bu konuda mükemmeliyetçilerin temel algısı konusunda şu tespiti yapıyor: "Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler büyük resmi görmekte zorlanırlar, parçalarla ve ayrıntılarla aşırı derecede ilgilenirler. Hayatın ve başarının ayrıntılarda gizli olduğunu düşündükleri için olayları ve durumları bağlamından kopartarak parçalara bölerler, kılı kırk yarmak deyimi bu kişileri tanımlamak için uygundur. Ayrıntılara o kadar odaklanırlar ki zaman yönetimi de bu insanlar için büyük problem teşkil ederler. Her şeyin mükemmel olması konusundaki takıntılı düşünceleri ve ayrıntılarda boğuluyor olmaları hem kendilerini hem de çevrelerini yormalarına neden olur."

Psikolog Nur GEZEK'in Mükemmeliyetçilik, Narsizm ve Prensipler bağlamında "Mükemmeliyetçilik Kişilik Bozukluğu mudur?" başlıklı köşe yazısının ayrıntıları için tıklayınız.  

Bu haber toplam 13683 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.