1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Moskova'da 'Hayvan Terapisi' İlacın Yerini Aldı

Moskova'da 'Hayvan Terapisi' İlacın Yerini Aldı

Rusya'nın başkenti Moskova'da alerji, gastrit, şiddetli depresyon ve yüksek tansiyon gibi bir dizi hastalıkların tedavisinde, artık hayvan terapisine başvuruluyor.

A+A-

Doktorlara göre kediler, köpekler ve yunuslar gibi sosyal hayvanlar fiziksel ve zihinsel engelli çocuklara iletişim becerilerini geliştirmede yardımcı oluyor.Son zamanlarda ağrılardan kurtulmak için yunuslar ile yüzme de Ruslar arasında giderek yaygınlaşan bir etkinlik haline geldi.

Yunus terapisi hayranlarından biri olan Rus vatandaşı Aleksey, "Sabah uyandığımda çok kötü sırt ağrısı ile karşılaşıyordum. Yunus ile 20 dakika zaman geçirmem bile bu ağrıdan kurtulmama yol açtı. Bu hayvanlar ile vakit geçirmem bana iyi geliyor" dedi.

Güvercin Pelya minik bir doktor. Bu tüylü arkadaş sahibinin travmatik bir soygunu atlatmasında yardımcı olmuş. Pelya'nın sahibi, "Depresyona girdiğim zaman ya da üzgün olduğum zaman da güvercin mutlaka yanıma gelir ve saçlarımla oynamaya başlar. Sürtünür ve bir kedi hırıltısı gibi ses çıkarmaya çalışır. Bu bana müthiş rahatlık verir" diye konuştu.

Avrupa ve ABD'deki eğilimlerden etkilenen Moskova'da da çocuk hastalıklarını tedavi amaçlı evcil hayvan edinilmesinde de önemli bir artış görülüyor.

Moskova'da bulunan Detstvo adlı rehabilitasyon merkezi şehir hayvanat bahçesi ile işbirliği yapıyor. İşbirliği sayesinde 1999 yılından itibaren hastane otizm ve görme bozukluğu tedavisinde hayvanlar kullanımı ile özel program uyguluyor.

Tedaviye çocuğunu ilk defa getiren ve memnun kalan annelerden biri duygularını şöyle aktardı "İlk defa geldik ve çok beğendik. Çocuğum görmekte zorluk çekiyor, bu yüzden ancak bir şeye dokunarak ya da dinleyerek algılıyor" diyor.

Hayvanların çocukların duygularını dışarıya yansıtmalarını sağladığını belirten Detstvo, rehabilitasyon merkezi doktoru Natalya Polonskaya, "Özellikle hareket yapmakta güçlük çeken çocuklar, duygulanarak bir şeyler yapmak ister. Duyguları sayesinde kasları rahatlayabiliyor" şeklinde konuştu.

Merkezin bir diğer doktoru Tatyana Kulikovskaya ise maalesef bu tür hastanelerin sayısının çok az olduğunu ve tedavinin yetersiz kaldığını ifade ederek, "Buraya gelen çocuklar, ancak 21 gün tedavi görüyor. Bence tedaviye ihtiyaç duyan çocuk, haftada en az bir kez bu tür terapiyi görmeli. O zaman iyi sonuçlar alınır" dedi.

(CİHAN)

Bu haber toplam 3516 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.