1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİK FİLM

  3. "Köksüz Filmi" Fragman ve Filmin Detayları

"Köksüz Filmi" Fragman ve Filmin Detayları

Babasız bir ailenin bir arada kalma çabasını anlatan Deniz Akçay'ın Köksüz'ü, aileye psikolojik temelli bakan, minör ama katmanlı yapısıyla güçlü duran bir film

A+A-

Sinemamız aileye genelde sosyolojik temelli bakmaya heveslidir. Bundan dolayı da aile fertleri filmlerde toplumsal rollerini oynayan karakterler olarak belirir ve karakterler arası çatışmaların da temelinde bu roller vardır.

Deniz Akçay'ın ilk filmi Köksüz, bu bakışa çok da yüz vermiyor. Daha çok psikolojik temelli bir bakış atıyor aileye. Belki filmin tazeliği de bu bakışta gizli. Akçay'ın filminde İzmirli bir aile var karşımızda. Babasız bir aile. Üç çocuklu bu aileyi bir arada tutma görevini anne Nurcan (Lale Başar) üstlenmiş gibi görünüyor ama onda bu 'kudret' yok. Takıntılı, depresif ve belli ki babanın yokluğuna alışamamış. Bütün hırsını, ailenin yükünü sırtlamak zorunda kalan büyük kızı Feride'den (Ahu Türkpençe) çıkarıyor. Ailenin lisede okuyan tek erkeği İlker (Savaş Alp Başar) ise evin reisliğini üstlenmek istiyor içten içe. En küçük kız Özge (Melis Ebeler) ise öylece olanı biteni izliyor...

Yani Köksüz babasız bir ailenin iç çatışmalarını anlatıyor lakin aile fertlerinin hayatın sert gerçekleriyle yüzleşmesini de hesaba katarak. Bu yüzleşmeyi en çok yaşayan Feride. Bunun için bir çıkış arayıp duruyor. Akçay karakterlerine eşit mesafede duran, onları yargılamayan, hem zaaflarını hem de erdemlerini göstermeye çalışan senaryosuyla ailenin yaşadıklarını çok güçlü bir şekilde duyumsatıyor bizlere. Ergen İlker'in hırçınlıkları, Feride'nin çıkışsızlığı, Özge'nin ben de buradayım tavırları, Nurcan'ın nevrotik hallerinin nedenlerini çok iyi anlıyorsunuz. Ayrıca senaryo karakterlerin davranış motivasyonlarını da net bir şekilde ortaya koymaktan sakınmıyor. Bu tavır karakterleri daha derinlikli hissetmemizi sağlarken filmdeki samimi havayı da yoğunlaştırıyor. Akçay böylesi iyi bir senaryoyu filme aktarırken de iyi bir yönetmen kumaşı olduğunu gösteriyor. İlk defa kamera arkasına geçmesine rağmen kamerasına çok hakim, atmosfer yaratma ve oyuncu yönetimi konusunda oldukça başarılı. Lale Başar, Ahu Türkpençe ve Savaş Alp Başar bir uyum içerisinde yüksek performans sergiliyor.

Minör bir film olmasına rağmen katmanlı yapısı ile güçlü duran Köksüz, (gerçi geçen yıl festivallerin gözdesiydi) bu yılın önemli yerli yapımlarından biri. Ama bunun ötesinde kadın gözünden ailedeki kadınların yaşadıklarını anlatması açısından da önemsenecek bir yapım. 

Filmin Özeti & Detaylar

Babasının ani ölümüyle dünyası başına yıkılan Feride, kimsesiz kalan ailesinde baba rolünü üstlenmek zorundadır. Genç kadın artık çaresiz annesi ve iki kardeşini kollamak durumundadır. Zamanla üstlendiği bu rol üzerine iyice yapışır ve gerçek anlamda bir ev reisi vazifesi yürütmeye başlar. Ancak bu durum bir süre sonra aile fertlerinin her birini tarifi zor bir drama sürükler. Anne Nurcan, çaresizce kızı Feride'yi kaybettiği kocası yerine koymaya, kardeşi İlker ise sorumluluğun Feride'ye verilmesinden iyice rahatsız olup ailesinden uzaklaşmaya başlar. Diğer yandan ise en küçükleri Özge'nin yalnızlıkla mücadelesi tüm hızıyla devam etmektedir. Feride'nin bu ağır yükten kurtulmak için bir karar verir ve bu karar herkesin kaderini değiştirir. 

Filmin yönetmen koltuğunda sinemadaki ilk uzun metraj deneyimine imza atan Deniz Akçay Katıksız bulunuyor.

FİLMİN FRAGMANI


 

Bu haber toplam 26661 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.