1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. İş Yaşamında Dış Görünüş Önemli mi?

İş Yaşamında Dış Görünüş Önemli mi?

İş yaşamında dış görünüşün etkisinin araştırıldığı ankete 28 bin174 kişi katıldı. Anketin sonuçlarına göre adaylar dış görünüşün iş yaşamında çok önemli olduğunu düşünüyor.

A+A-
İş yaşamında dış görünüşün etkisinin araştırıldığı ankete 28 bin174 kişi katıldı. Anketin sonuçlarına göre adaylar dış görünüşün iş yaşamında çok önemli olduğunu düşünüyor.
Secretcv.com’un web sitesi üzerinden yaptığı ve dış görünüşün iş yaşamındaki öneminin sorulduğu ankete katılan adayların yüzde 62’si dış görünüşün çok önemli olduğunu düşünüyor.
Adayların yüzde 27’si çalışacakları pozisyona göre dış görünüşün öneminin değişeceğini söylerken, yüzde 9’u ise çok da etkili olmadığını düşünüyor. Dış görünüş iş yaşamında hiç önemli değildir diyen adayların oranı ise sadece yüzde 2.

Uzman Görüşleri

Collezione İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ayşen Laçinel:
“Dış görünüşümüz ve davranışlarımızla karşılanır, konuşmalarımız ve yarattığımız algıyla gerçek fikri oluştururuz”

Hem değerlendirmelere baktığımızda hem de genel kabulü düşündüğümüzde dış görünüşün gerçekten önemli olduğu konusunda mutabığım. İlk izlenim iyi bir ilk algı yaratır ancak her şey demek değildir, ses tonu, düşüncelerin ifade edilişi, bilgi birikimi, kültür, görgü kuralları, kişinin vizyonu, görüşülen kurumun vizyonu ile örtüşüp örtüşmediği, kişinin değerleri ve görüşülen kurumun değerleri her iki taraf için de seçim aşamasında etkilidir. Dış görünüşten kasıt podyumda yürümeye hazır bir görüntü değil; temiz, bakımlı, demode olmayan giysilerle uyumlu birbirine yakışan renklerin ve kombinin yapıldığı bir kıyafet seçimi, kişinin vücut tipine uygun bir model ve kesim tercihi, kişinin hangi renk grubunda olduğunu ve kendisine hangi renklerin yakıştığını bilerek yapılan bir renk seçimini kastediyorum. Dış görünüşümüzle ve davranışlarımızla karşılanır, eğitimimizle, deneyimimiz sonucu olan bilgi seviyemizle, bunları nasıl ifade ettiğimizle yani; konuşmalarımız ve yarattığımız algıyla gerçek fikri oluştururuz.

Yapı Kredi Sigorta Grubu İnsan Kaynakları ve İdari İşler Grup Başkanı T. Serkan Bayramoğlu:
 “Dış görünüş önemlidir ancak tek başına iş yaşamında başarılı ve kalıcı olacağının garantisi değildir”

Yaşamı bir bütün olarak ele alırsak, "iş yaşamı"nı, yaşamın geri kalanından ayıramayız. İş yaşamımız vasıtasıyla elde ettiğimiz bazı maddi ve maddi olmayan değerler (itibar, takdir edilme, sosyalleşme vb.) insanların bedenen ve ruhen sağlıklı bir yaşam sürmelerine olanak tanır. Nasıl ki yaşamımızda aralarında "giyim-görünüm" gibi unsurların da yer aldığı "belirleyiciler" önemli ise, aynı şekilde bunlar yaşamın ta kendisi olan iş yaşamında da önemlidir. Burada esas yanılgı, kanımca, sadece bu unsura güvenerek iş yaşamında "başarılı ve kalıcı" olunacağına inanılmasıdır. İyi giyinmek, güzel / yakışıklı olmak belki sizi bir şirketin kapısından içeri sokabilir ama o şirkette başarılı ve kalıcı olacağınız anlamına gelmez. Bu unsurlar ancak diğer koşulları (bilgi, beceri, iletişim, çalışkanlık vb..) eşit / yakın olan adaylar arasında, işverenler için, primus inter pares" (eşitler arasında birinci) şeklinde bir "tercih nedeni" olabilir.

Doğuş İnşaat İnsan Kaynakları Uzmanı Elmas Par:
"Adayın şirket kültürüne uygun olmasına ayrıca önem veriyoruz."

İş görüşmelerine gelen adaylarda temiz, düzenli bir dış görünüş önemli olmakla beraber adayı, mülakat sürecindeki iletişimi, aradığımız kriterlere uygunluğu, tutum ve davranışlarıyla birlikte değerlendiriyoruz. Adayın şirket kültürümüze uygun/uyumlu olmasına ayrıca büyük önem veriyoruz. Geniş bir yelpazede aday arayışımız bulunduğundan, mavi yaka personel veya şantiyede göreve başlayacak beyaz yaka personelin görüşme için spor bir kıyafet tercih etmesiyle sıkılıkla karşılaşıyoruz, bizim için olumsuz bir yanı olmuyor. Adayın takım elbise gibi formal bir şekilde görüşmeye gelmesi beklentisi merkez pozisyonlarımız için geçerli oluyor. Çalışanların kıyafet tarzı ve seçimlerindeki esneklikler firma esnekliğine, kültürüne göre değişmesine rağmen, temiz ve özenli bir dış görünüşün iş yaşamında önemli olduğunu düşünüyorum

Bu haber toplam 8756 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.