1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. İlk İzlenimin Etkisi Sürekli Olabiliyor!

İlk İzlenimin Etkisi Sürekli Olabiliyor!

Kanada, Belçika ve ABD'den bir psikolog ekibin yeni araştırması "ilk izlenim çok önemlidir." düsturunun sadece laftan ibaret olmadığını kanıtladı.

A+A-

Ekipte yer alan Western Ontario Üniversitesinden Bertram Gawronski "işe yeni birinin başladığını ve  pek de iyi izlenim edinmediğinizi düşünün. Bir kaç hafta sonra da onunla bir partide karşılaştığınızı ve onun aslında oldukça hoş bir insan olduğunu fark ettiğinizi hayal edin. İlk intibanızın hatalı olduğunu bilseniz bile, bu insan hakkındaki yeni düşünceniz parti benzeri bağlamlarla sınırlı kalacaktır, diğer bütün bağlamlarda ilk intibanız baskınlığını sürdürecektir." diyor.

Gawronski'ye göre beynimiz bir başkası hakkındaki öngörülerimizi haksız çıkaran deneyimleri istisna olarak kaydediyor ve bunları belirli bir bağlam içinde görüyor sadece.

İlk izlenimin süreğenliğini araştırma adına Gawronski ve yardımcıları deneklere bilgisayar ekranından önceden tanımadıkları bir insan hakkında pozitif veya negatif bilgiler sundular. Çalışmanın bir sonraki safhasında ise deneklere aynı insan hakkında önce sunulan bilgi ile çelişen yeni bilgiler sunuldu. İzlenim ve bağlam arasındaki etkiyi araştırmak adına da, araştırmacılar denekler kendilerine sunulan kişi hakkında izlenim edinirken bilgisayar ekranının arka planındaki rengi çaktırmadan değiştirdiler.

Sonuçta deneklerin yeni bilgiye karşı reaksiyonlarının sadece yeni bilgi edinildiğinde kullanılan arka plan gündeme geldiğinde etkili olduğunu tespit ettiler, diğer bütün arka planlarda ise ilk izlenim baskınlığını sürdürdü.

"İlk izlenim aynı bağlam( örneğin iş yeri) söz konusu olduğunda, ne yaparsanız yapın boş.  ilk izlenim kişi hakkında edinilen yeni deneyimlerle ne sıklıkla çelişirse çelişsin baskınlığını koruyacaktır."

Haber Türk

Bu haber toplam 4809 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.