1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. İlk Çocuk Uyumlu İkicisi İsyankar Oluyor

İlk Çocuk Uyumlu İkicisi İsyankar Oluyor

ABD'li uzmanların araştırmasına göre, genelde ilk doğan çocuk daha uyumlu ve boyun eğen bir mizaca, ikinci çocuk daha bağımsız bir kişiliğe sahip oluyor

A+A-

Yeni araştırma, kuşaklar boyunca ebeveynlerin bu yoldaki gözlemlerine ve doğum sırasının çocuğun kişiliğinin oluşumunda önemli rolü bulunduğu düşüncesine yeni kanıtlar sağlıyor. Pennsylvania, Hawaii ve Purdue üniversitelerinden uzmanlar, 7-19 yaş grubu 364 çocuk, genç ve aileleriyle görüştü, çocuklardan okul dışındaki faaliyetleriyle ilgili günlük tutmalarını istedi ve testosteron hormonu testi yaptı. Araştırma sonucunda, ikinci çocukların ergenlik dönemlerinde daha maceracı ve bağımsız oldukları, ilk doğanlarda bu yönde bir değişim görülmediği, bu çocukların daha muhafazakâr oldukları belirlendi.

Liderler ilk, devrimciler ikinci çocuk

Doğum sırasının kişiliğe etkisi konusunda ilk ciddi araştırmayı, 19. yüzyılda psikiyatr Alfred Adler yapmıştı. Adler, ikincinin gelmesiyle birinci çocuğun ‘tahtından indirildiğini’ öne sürmüştü. Daha önce başka bazı araştırmalar da muhafazakâr siyasi liderlerin ilk doğanlar, isyancı ve devrimcilerinse ikinci çocuklar arasından çıkma ihtimallerinin daha fazla olduğunu iddia etmişti.

Bu haber toplam 4562 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.