1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Günde 23000 Defa Nefes Alıyoruz

Günde 23000 Defa Nefes Alıyoruz

Bir çok sağlık sorununda önemli bir tedavi yöntemi olan solunum terapisi ile hem solunum kaslarını güçlendirmek hem de vücuttaki oksijenisazyonu arttırmak mümkün...

A+A-

Özsezikli Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ekibinden Fizyoterapist Dağhan Pişkin, solunum terapisinin yaygın kullanım alanlarını, işleyiş biçimini ve faydalarını anlattı.

GÜNDE 23000 KEZ NEFES ALIYORUZ

Nefes almak, şüphesiz hayatta olduğumuzun en önemli göstergelerindendir. Soluk alıp verdiğimize gün içinde muhtemelen dikkat bile etmiyoruzdur; ancak her gün yaklaşık 23000 kez nefes almaktayız ve her nefes alışımızda, hayatımızı devam ettirebilmemiz için gereken ATP enerjisini açığa çıkartmak üzere, oksijen vücudumuzun her köşesine taşınmakta…

SOLUNUM KASLARINI GÜÇLENDİRİR

Solunum sistemimizin gerek birincil (KOAH, kistik fibrozis, astım), gerek diğer rahatsızlıklarla ilişkili olabilen birçok problemi (Enfeksiyon, cerrahi sonrası pulmoner yani akciğer problemleri) söz konusu olabilmektedir. Bu problemlerden mütevellit solunum güçlüğü, çabuk yorulma gibi olumsuz etkiler bir yana; hayatı tehdit edebilen ciddi tablolar da meydana gelebilmektedir.

Solunum Terapisi, bu rahatsızlıklar baş gösterdiğinde resprituvar (solunumsal) verimi arttırmak, solunum kaslarını güçlendirmek, sekresyonların (salgı) etkin bir şekilde atımını sağlamak, akciğerlerin genişleyebilme yetisini korumak ve arttırmaya yönelik terapist tarafından uygulanan bir grup tedaviyi kapsamaktadır. Amaç kişinin daha rahat soluk alıp vermesine yardımcı olmak ve vücuttaki oksijenizasyonu arttırmaktır.

NEFES AL! NEFES VER!

Klinik tabloya ve tedavi için bir engel olup olmamasına göre değişmekle birlikte, solunum terapisi dahilinde sekresyon (salgı) temizlenmesine yönelik birtakım manuel manevralar, akciğerlerin her bölgesinin iyi bir şekilde havalanmasını sağlayan lokal solunum egzersizleri, bir yardımcı cihaz veya makine eşliğinde yapılan ve girişimsel olmayan işlemler, egzersizler, öksürme eğitimi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın klinik durumu ve uygunluğu göz önünde bulundurularak, en uygun yöntem terapistiniz tarafından belirlenecek, uygulanacak ve gerektiğinde tedaviye hasta refakatçileri de dahil olacaktır.

YOĞUN BAKIM  YATIŞ SÜRESİNİ KISALTIYOR

Solunum terapisinin etkinliğinin kanıta dayalı çalışmalarla da gösterildiği tablolar içinde Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kistik Fibrozis, Astım, Bronşit, Pnömoni (Zatürre) gibi akciğer hastalıkları ve ikincil solunum problemlerine rastlanabilen göğüs-kalp-damar cerrahileri, Musküler Distrofi gibi kas hastalıkları, skolyoz gibi kemiksel bozukluklar sayılabilir. Koruyucu veya tedavi edici solunum terapisinin yoğun bakım yatış sürelerini kısalttığı da birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.

Akciğerlerde kanama, baş ve boyun travmaları, kaburga kırıkları, geçirilmiş kalp krizi, pulmoner emboli, göğüs cerrahisi gibi bazı durumlarda dikkatli uygulanması veya uygulanmaması gerektiğinden, solunum terapisi mutlaka bir profesyonel yönetiminde uygulanmalıdır.

AKŞAM 

Bu haber toplam 4720 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.