1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Geçmişi Temizleyen Yeni Yöntem

Geçmişi Temizleyen Yeni Yöntem

EMDR, psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren bir terapi yöntemidir

A+A-

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi, psikoloji bölümünde başlattığı yeni uygulama EMDR ile birçok psikolojik rahatsızlığın kökenine inerek ve olayları yeniden işleyerek daha etkili sonuçlara ulaşılmasını hedefliyor.

Gaziantep Medical Park Hastanesi'nden Psikoterapist Belgin Arslantaş, İstanbul'da aldığı birinci düzey EMDR eğitimiyle rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yeni bir boyut kazandırdı.

 Psikoterapist Arslantaş, EMDR terapisi ile ilgili olarak, "EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme- savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir yöntemdir.

EMDR, psikodinamik, bilişsel, davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşımların öğelerini bir araya getiren bir terapi yöntemidir" bilgilerini verdi.

EMDR'nin, patolojinin, uygun olmayan bir şekilde yerleşmiş algılamalardan ortaya çıktığını var sayan, bilgi işleme modeline dayanan, sekiz aşamalı bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Arslantaş, şunları söyledi: "EMDR tedavisi, rahatsız edici olaylara ulaşılmasını, işlenmesini hızlandırmak ve öğrenme sürecini iyileştirmek için, hafızanın algısal öğelerine (duygusal, bilişsel ve bedensel) odaklanmaktadır.

 Özetle belirtmek gerekirse, EMDR süreci; daha önceki dönemlere ait anıların çözülmesi (örneğin iç görünün ortaya çıkarılması, bilişsel yeniden düzenleme, uygun -adaptive- duygulanım ve fiziksel tepkiler), ikinci derece koşullanmanın sonucu olarak, mevcut stres faktörünü tetikleyen uyaranın duyarsızlaştırılması, gelecekte daha iyi işlev gösterilebilmesi için uygun tutumların, becerilerin ve arzu edilen davranışların yerleştirilmesi sürecidir.

EMDR terapisi tek bir travma söz konusu olduğunda 1 ila 4 seans arasında, daha zor problemler söz konusu olduğunda ise 1 sene veya daha uzun sürebilmektedir."

 

Bu haber toplam 4719 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum