1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Evlilikte Ne istediğinizi Bilin

Evlilikte Ne istediğinizi Bilin

Evlilik için yola çıkan birçok genç ne istediğini bilmiyor. Birçok genç eş mi arıyor, anne-babasının benzerini mi, belli değil.

A+A-

Mehmet Yatkın  / ZAMAN
Evlilik için yola çıkan birçok genç ne istediğini bilmiyor

Doç. Dr. Hasan Herken, gençlerdeki kafa karışıklığının evliliği olumsuz anlamda etkilediğini belirtiyor. Herken, "Birçok genç eş mi arıyor, anne-babasının benzerini mi, belli değil." diyor.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Herken, evlenmek istediğini söyleyen birçok kişinin beklentilerinni çok fazla olduğunu ve isteklerini netleştiremediklerini belirtti. "Flört veya aile gözetimindeki evlilik daha uzun sürüyor" şeklindeki görüşlerin de yanlış olduğunu kaydeden Herken, gerek erkeklerin gerekse kızların eş seçerken ne istediğini bilmeden hareket ettiğini ifade eti. Doç. Dr. Herken, "Birçok evlenecek erkek, eş mi arıyor yoksa annesinin kopyasını mı belli değil. Eş aradığını söylüyor; ama farkına varmadan annesinin benzerini arıyor. Genç kızlar da koca mı baba mı arıyor belli değil. Hem korusun, sevsin, saysın hem de her isteğini karşılasın istiyor. Bunu baba yapar, her koca yapamaz dediğimizde travma geçiriyorlar. Baba ile koca, anne ile kadın farklı şeylerdir. Her ikisinin de benzer yanı yok aslında. Bunun farkına varılmadan yapılan evlilik girişimi ciddi sıkıntılara yol açıyor." dedi.

Türk toplumunda üç farklı aile yapısı bulunduğu kaydeden Herken, "Bizde babanın sözünün dinlendiği ya da anaerkil dediğimiz anne sözünün geçerli olduğu aile yapıları var. Bunun dışında ataerkil başlayıp anaerkil devam edenler de mevcut. Evliliğin ilk döneminde erkekler baskınken çocuklar büyüdükçe annelerin baskın hale geçtiği bir yapı görülebiliyor." dedi. Doç. Herken, bir de çok psikoloji kitabı okuyup Avrupa'daki aile yapısını uygulamaya çalışan aileler olduğunu söyleyerek, "Burada ne annenin ne babanın sözü geçiyor, çocukların her dediği yapılıyor. Aileyi çocuk yönetiyor. Üstelik onu da memnun edemiyorlar, etmeleri de mümkün değil zaten." şeklinde konuştu.

Herken, kavgayı iletişimin bir parçasıymış gibi düşünen bir ailenin, çocuğuyla en ufak bir tartışmada kırılan bir ailenin çocuğunun kurduğu yuvanın yürümesinin çok zor olduğunu kaydetti. Flörtle evlilik ya da ailelerin gözetimindeki evliliklerin daha uzun sürdüğü şeklindeki görüşlerin de doğru olmadığını ifade eden Herken şöyle konuştu: "Flörtle evlenenler, serbest insanlar. Bunların genellikle boşanmaya yatkın olması normaldir. Görücü usulüyle evlenenler ise ön kabulleri gereği daha uzun süre evli kalıyor. Boşanmaya karşılar. Ancak bu durum, evliliklerin uzun süreceği ve sağlıklı olduğu anlamına da her zaman gelmiyor." 
 

Bu haber toplam 3107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.