1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Evdeki Kavgalar Tırnak Yemeyi Tetikler

Evdeki Kavgalar Tırnak Yemeyi Tetikler

Çocuk, kaygı ve stresle baş etmek için tırnak yemeye yönelebilir.

A+A-

TRT - Evdeki kavganın çocuklarda tırnak yemeyi tetiklediği bildirildi.
Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mazlum, kaygı bozukluklarına yatkın çocukların, ev ortamında gergin durumlara tanık olduklarında, yaşadıkları kaygı ve stresle bir tür baş etme yolu olarak tırnak yeme davranışına yönelebileceklerini söyledi.

Dr. Mazlum, "Çocukların bu tür ortamlardan uzak tutulması sağlanmalıdır. Ayrıca kaygılı çocukların korku ve endişe veren, aşırı şiddet içerikli televizyon programlarını seyretmelerine izin vermemek de uygun bir önlem olabilir" dedi.

Mazlum, sadece el tırnaklarını değil ayak tırnaklarını da yiyen çocuklar bulunabileceğini, bu durumun sadece bir alışkanlık olabileceği gibi bazı psikolojik sorunlarla birlikte de görülebileceğini belirtti.

Sorunun psikolojik ortaya çıktığı durumlarda, sosyal çevrenin ve tırnak yeme davranışının hangi ortam ve durumlarda ortaya çıktığının önem kazandığını dile getiren Mazlum, azarlama ve cezalandırma yönteminin yanlış olduğunu vurguladı.

Dr. Betül Mazlum, ailelere, ceza vermek yerine tırnaklarını yerken kayıtsız kalarak, konuyla ilgili bir uyarı yapmadan çocuğu boş kaldığı o anda başka bir görev vererek meşgul etmeyi ve dikkatini başka yöne çekmeyi önerdi.

Mazlum, tırnaklarını uzatabildiği ve bir süre bu davranıştan uzak kalabildiği durumlarda da ödüllendirme yoluna gitmenin faydalı olabileceğini söyledi.

Bu haber toplam 3006 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.