1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Diş Sağlığı Psikolojiyle Çok Bağlantılı!!!

Diş Sağlığı Psikolojiyle Çok Bağlantılı!!!

Sık görülen yamuk çene yapısı ve çarpık dişler kişilerin psikolojilerini kötü etkilediği gibi bazı durumlarda depresyona bile neden olabiliyor.

A+A-

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Çam, özellikle gençlerin psikolojilerinin bozulmasına dahi sebep olan diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini bildirdi.
Günümüzde uygulanan alternatif tedavilerle çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaştan hastanın tedavi edilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yener Çam, diş çene yapısının kişinin dış görünüşü ve gülümsemesi üzerinde oldukça etkisi bulunduğunu söyledi.

Diş teli erken yaşta takılmalı

Diş bozukluğu problemlerinin, çene anomileri, diş pozisyon düzensizlikleri ortodontik tel tedavisi gerektiren durumlar olduğunuvurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çam, "Diş teli gerekirse erken yaşta takılır. Süt dişlerin yerine daimi dişlerin çıkmaya başlamasından sonra problem varsa ortaya çıkmaya başlar. İşte bu dönemde yapılan takip ve kontrollerde, çene darlığı veya diş düzensizlikleri saptanırsa, sorunu çözmek için erken dönemde yani 7 yaşında müdahalede bulunulabilir. Kontroller sıklaştırılır. Bu kontroller ve tedaviler 11-12 yaşına kadar daimi diş sürme tamamlanmasına kadar devam eder. Bu yaşa kadar önleyici tedavilerle sorun çözülmezse düzeltici tedavilere gireriz. 11-12 yaşa kadar olan karma dişlenme döneminde bir takım ufak tefek düzensizlikler olabilir. Bu dönemde önleyici bir takım apoyelerle müdahale edebilir.Daimi dentisyona geçiş aşaması tamamlandıktan sonra problemin boyutu da ortaya çıkar. 12 yaşından sonra genelde hastalar bilinçlenip bu konuda gelirler. Ergenlik çağında hastalara çoğunlukla sabit tel tedavisiyle müdahale ederiz.

Diş sağlığında yaş önemli

Erken yaşta yapılan tedaviler daha etkindir. Yaş ilerledikçe yapılan tedavilerin sınırları daralmaktadır. Dokuların kabul edeceği fizyolojik sınırları zorlamamamız gerekiyor. Yani gençlerde yaptığımız tedavileri ileri yaşlarda daha sınırlı bir şekilde yaparız" dedi.

Bir buçuk ile Üç yıl arası sürebiliyor

Ortodonti tedavinin ise, dişlerin çok yavaş hareket edip ayda 1-1,5 mm hareket etmesi nedeniyle ortalama 2 yıl sürdüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çam, diş hareketinin de tel takıldıktan sonra 3 hafta içinde başladığını belirtti.
Problemin boyutuna ve şekline göre tedavi sürecinin değişebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çam, "Her hastanın tedavisi kişiye özel olduğu için 2 yıldan fazlada olabilir. Bu problemin boyutuna göre değişir. Öyle hastalarımız var ki 1,5 yılda da problem ortadan kalkıyor 3 yılda da" diye konuştu.

Bu haber toplam 11128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.