1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. "Dikkati Dağınık" Deyip Geçmeyin!

"Dikkati Dağınık" Deyip Geçmeyin!

Eğitim hayatının başlamasıyla belirgin hale gelen dikkat eksikliği çocukların geleceğini etkiliyor. Psikolog İnci Özkoray, aileleri uyarıyor

A+A-

Çocukluk döneminin en önemli sorunlarından biri olan dikkat eksikliği bireylerin geleceğini de etkiliyor. Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray, küçük yaşlarda uzman desteği alamayan, iyileşmesi geleceğe bırakılan, dikkat eksikliği yaşayan kişilerin, ömür boyu bu uyarılarla boğuşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Kural tanımamak, aşırı cesaret, heyecan dengesizlikleri, ruh hali değişkenliği gibi bir sürü sorunun yanı sıra, günlük işlerini planlayamama, zamanı yönetememe gibi problemlerle de çok sık karşılaştıklarını vurgulayan Özkoray, özellikle anaokulu ve ilkokul döneminde gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bilimsel destek ve öğrenme gerçekleştirilmediğinde, hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin yetişkinlerdeki örneklerini bu tip davranışlarla sıklıkla görülebileceğini söylüyor. İnci Özkoray, çok küçük yaşlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtilerinin ipuçlarını yakalayarak bir uzmana danışmanın ve bilimsel öğrenmenin yanı sıra davranış şeması geliştirmenin önemine dikkat çekiyor. İlaç zorunluluğu olan vakalarda da muhakkak özel eğitim ve öğrenme programının oluşturulması ve gereken süreç içerisinde çalışmaların mutlaka bilimsel program dahilinde tamamlanmasının şart olduğunu vurguluyor Özkoray.

Sebebi teknoloji değil

Hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin pek çok kişinin inandığı gibi bilgisayar oyunlarına, televizyon gibi multimedya ürünlerine bağlamamak gerektiğini belirten İnci Özkoray, teknolojinin etkisiyle oluşmadığını, 100 yıl önce de dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin var olduğuna dikkat çekiyor. Bu konuda uzmanların soyaçekim ve genler üzerinde durduğunu, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi bir soğuk algınlığı ya da grip gibi iyileşen bir hastalık gibi görmemek gerektiğini söyleyen Özkoray "Doğru ve özenli bir teşhis konulduğunda, öğrenme stratejileri ve uygun davranış biçimleriyle kişinin bu sorunla başa çıkmayı öğrenebileceğini belirtiyor. Özkoray, öğrenme heyecanını taşımak, özgüven ve azimle merdivenleri çıkmak için çocuğun yakın aile çevresinden ve öğretmeninden pozitif, sabırlı, toleranslı, yapıcı bir destek görmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Bu haber toplam 4962 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.