1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi İle Depresyon Tedavisi

Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi İle Depresyon Tedavisi

Bu deneysel çalışmanın amacı Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi temel alınarak hazırlanan Çözüm Odaklı Depresyon ile Başa Çıkma Eğitiminin depresif belirtiler üzerindeki etkileri sınamaktır.

A+A-

Amaç: 1980’li yıllarda gelişmeye başlayan Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi depresyon ve diğer psikolojik bozuklukların tedavisinde etkin olarak kullanılmaktadır. Bu deneysel çalışmanın amacı Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi temel alınarak hazırlanan Çözüm Odaklı Depresyon ile Başa Çıkma Eğitiminin depresif belirtiler üzerindeki etkileri sınamaktır. Yöntem: Bu araştırma deneysel bir çalışmadır. Bu araştırmada deneysel desen olarak ön test-son testizleme kontrol gruplu 2x3’lük karışık (split plot) deneysel desen kullanılmıştır. Depresyon belirtileri olan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmanın deney, kontrol ve plasebo grubu 16’şar kişiden oluşmaktadır. Üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerini belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği ön test, son test ve izleme ölçümlerinde kullanılmıştır.

Araştırma sürecinde deneysel işlem olarak uygulanan ÇODBÖ; yedi oturumluk olup oturumlar 1 saat kadar sürmüştür. Plasebo kontrol grubuna beş oturumluk depresyon ile ilişkisiz ‘İletişim Becerileri Eğitimi’ uygulanmıştır. Bu nedenle araştırmanın bağımsız değişkeni deney grubuna uygulanan ÇODBÖ’dür. ÇODBÖ’nün depresyon düzeyini azaltma etkisinin uzun süreli olup olmadığını sınamak için 1 ay sonra izleme ölçümleri yapılarak analiz yapılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise öğrencilerin depresyon düzeyleridir. Bağımlı değişkene ilişkin veriler, BDÖ ve DKGF ile belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda deney, kontrol ve plasebo gruplarının ön test, son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı farklar belirlenmiştir. Deney grubuna bir ay sonra uygulanan izleme testi sonucunda son test ve izleme testi puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Tartışma: Araştırma sonucunda elde edilen bulgular Çözüm Odaklı Depresyon ile Başa Çıkma Eğitiminin depresif belirtileri azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2016; 17(5):369-375)

Anahtar sözcükler: Depresyon, çözüm odaklı kısa süreli terapi, psikoterapi, başa çıkma 

Makalenin Devamı İçin Tıklayınız


Sponsor Bağlantı


kisa-sureli-cozum-odakli-manset.jpg

Bu haber toplam 10779 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.