1. HABERLER

  2. AİLE SAĞLIĞI

  3. Boşanmaların Çoğu ilk 15 Yılda gerçekleşiyor

Boşanmaların Çoğu ilk 15 Yılda gerçekleşiyor

Edirne'de boşanmaların yüzde 65'inin, evliliğin ilk 15 yılı içinde gerçekleştiği belirtildi.

A+A-

AA - Edirne Baro Başkanı Avukat Coşkun Molla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında 687 boşanma davası açıldığını bildirdi. Bu yılın 11 ayında da 680 civarında boşanma davası açıldığını ifade eden Molla, genel olarak açılan davaların yarısının yıl içinde sonuçlandığını bildirdi. Özellikle Marmara Bölgesi'nde dava açan tarafın yüzde 90'ını kadınların oluşturduğunu belirten Molla, bunun, diğer bölgelere göre Marmara Bölgesi'ndeki kadınların ekonomik özgürlüğü olması ve ailesinin kadına sahip çıkmasından kaynaklandığını kaydetti.

Edirne'de boşanmaların evliliğin ilk 15 yılı içinde gerçekleştiğini ifade eden Coşkun Molla, ''Edirne'de bu yıl açılan 680 boşanma davasının yüzde 65'inin evlililiğin ilk 15 yılı içinde açıldığını belirledik. Bu durum, önceki yıllarda da bu şekilde gerçekleşmiş'' dedi.

Trakya'da evliliklerin söz ve nişanın ardından yapıldığını bildiren Molla, şunları söyledi: ''Bu bölgede görücü usulü evlenmeler yok denecek kadar az. Çiftler evlilik öncesi birbirini iyi derecede tanıyarak daha sonra evliliğe karar veriyor. Fakat söz ve nişanlılık süresinin uzun sürmesi de evlilikte heyecanın çabuk geçmesine neden olarak 1-2 yıl içinde boşanmaları tetikliyor.'' Trakya'da anlaşmalı boşanmaların da oldukça fazla olduğunu belirten Molla, bu yıl açılan 680 boşanma davasının yarısının anlaşmalı olduğunu bildirdi. Molla, özellikle tarafların açıklamak istediği konuların mahkemede konuşulamaması için bunu tercih ettiğini söyledi.

''İLETİŞİM SORUNU'' BİRİNCİ BOŞANMA NEDENİ

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Çalıyurt da boşanmaların evliliğin ilk 15 yılında görülmesinin doğal bir süreç olduğunu bildirdi. Çiftler arasındaki uyumsuzluğun bu evliliğin sürmesini engellediğini ifade eden Doç. Dr. Çalıyurt, ''Boşanmayla ilgili nedenlerin en başında iletişim sorunları yer almaktadır'' dedi.

Sadakatsizliğin de önemli bir etken olduğunu belirten Doç. Dr. Çalıyurt, şunları kaydetti: ''Sadakatsiz davranış altında eşe karşı sevgide ve saygıda azalma yer alması önemli bir durum olamaktadır. Eşe karşı kötü davranışlar ve kişilik sorunları boşanmalarda etken olmaktadır. Alkol ve madde bağımlılığı, kıskançlık, eşe baskı uygulama, kumar tutkunluğu, fiziksel veya ruhsal şiddet uygulama ve eşlerden birinde psikiyatrik bir hastalığın bulunması da boşanmalarda önemlidir. Ayrıca çevreden baskı uygulanması, çevredeki veya ailedeki diğer kişilerin evliliğe karışmaları ve ekonomik sorunlar boşanmalarda etkili olmaktadır.''

Bu haber toplam 2449 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.