1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Anne Baba Ve Bebek İlişkisinin Temelleri

Anne Baba Ve Bebek İlişkisinin Temelleri

Anne ve baba adayının bebeği ve kendi anne babalığı ile ilgili hayaller kurması, sorular sorması, tasarımlar yapması bebekleri ile duygusal bağlar kurmaya başladığının işaretleridir

A+A-

F. Göver Kazancıoğlu / MİLLİYET

Anne ve baba adayı birlikte bir çocuk sahibi olma isteğini taşımaya başladığı andan itibaren doğacak bebekleri ile ilişkileri başlar. Bu ilişki doğal olarak somut değil, anne ve babanın zihninde, belki bir hayalin belki de bir rüyanın içindedir. Ve böylece, henüz fiziksel olarak doğmamış bebek, anne ve babasının zihninde onlarla ilk karşılaşmasını yapar.

Hamileliğin başlamasıyla ve bu dönem boyunca bebekle ile ilgili duygular daha da yoğunlaşmaya başlar. Kaygılar artabilir, özellikle bebeğin sağlığı ile ilgili. Aynı zamanda merak başlar “Nasıl bir bebek olacak?, Kime benzeyecek? Cinsiyeti ne olacak” gibi.

Bu süreçte, ailenin zihni bebekle ilgili meşgulken bir yandan da anne ve babalığa ruhsal bir hazırlık başlar, hatta belki de farkında olmadan çok önceden başlamıştır. Nasıl bebekle ilgili meraklar ve sorular varsa anne ve baba kendine de yönelik benzer sorular sorabilir. “Nasıl bir anne olacağım?” “İyi bir anne veya baba olabilecek miyim?” “Bebeğime iyi bakabilecek miyim?” gibi.

Anne ve baba adayının bebeği ve kendi anne babalığı ile ilgili hayaller kurması, sorular sorması, tasarımlar yapması bebekleri ile duygusal bağlar kurmaya başladığının işaretleridir. Bu ilişki için çok olumlu bir başlangıçtır. Bu bağ anne baba ve bebek ilişkisinin temellerini oluşturur.

Hamilelik sürecinde anne ve babalar bu ve benzeri düşünceler, duygular içindeyken bebekte yeni çıkacağı dünyaya anne karnında hazırlıklar yapar. Orada güçlenir, büyür ve yavaş yavaş anne babasına varlığını gösteren tepkiler verir, yani o da artık yoğun bir şekilde anne ve babasıyla ilişki içindedir, henüz birbirlerini görmeseler de!

Bu dönemde özellikle annenin iyi bir desteğe ihtiyacı vardır. Duygusal olarak, başlıca eşinden alacağı bu destekle daha huzurlu ve rahat bir hamilelik geçirebilir. Baba adayının eşine duygusal desteği, aynı zamanda bebeği ile ilişkisinin ve babalık hazırlıklarının başlangıcı olabilir.

Anne baba ve bebekte yaşanan tüm bu süreçler, anne baba ve bebeğin duygusal ilişkisinin doğumdan çok daha önce anne ve babanın zihninde başladığını gösterir. Bu süreç doğum sonrası ilişkiye de önemli bir hazırlıktır.

F. Göver Kazancıoğlu

Nisan Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Uzm.Danışman Psikolog

 

Bu haber toplam 9338 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.