1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Anasınıfı öğrencileri risk altında

Anasınıfı öğrencileri risk altında

Anasınıflarının ilköğretime dâhil edilerek zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılması öğrenciler arasındaki yaş farkını artıracak. Uzmanlar, minik öğrenciler şu uyarıyı yapıyor.

A+A-
ZAMAN - Anasınıflarının ilköğretime dâhil edilerek zorunlu eğitimin 9 yıla çıkarılması öğrenciler arasındaki yaş farkını artıracak. Uzmanlar, bu durumun minik öğrenciler için ciddi tehlikeler doğurabileceğine dikkat çekerek, tuvalet ve bahçe gibi ortak kullanım alanlarının yeniden düzenlenmesini istiyor.

6-14 yaş arasındaki öğrencilerin aynı tuvalet, kantin ve oyun alanını kullanacağına işaret eden Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, bu durumda küçük yaştaki öğrencinin ezileceğini belirtiyor. Etyemez, ortak kullanım mekânlarının ayrılmasının çocukların ruh ve beden sağlığı açısından daha doğru olacağını söylüyor.

Uzman Pedagog Sevil Gümüş de zorunlu eğitimi 9 yıla çıkarmadan önce gerekli fiziki şartların hazırlanmasını ve güvenlik tedbirlerine riayet edilmesini istiyor. Bu yapılmadığı takdirde büyük bir tehlike doğacağını ifade eden Gümüş, şu uyarılarda bulunuyor: "Küçük çocuklar ortak kullanım alanlarında, özellikle davranış bozukluğu olan ergenler tarafından fiziksel, duygusal ve cinsel tacize uğruyor. Minikler; argo konuşmaları, küfürleri, el kol hareketlerini, öpüşen bir ergeni model alabiliyor." Bu durumlara karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Gümüş, önerilerini şöyle sıralıyor: "Örneğin 6-7-8 yaş grubu okulun bir katında yer alıp ayrı tuvaleti kullanabilir; bahçeleri de ayrı olabilir. Bunun yanında teneffüs saatleri farklı olabilir, farklı saatlerde bahçe ve tuvaleti kullanabilirler." Çocuk eğitimi üzerine kitaplar yazan Melike Günyüz de anasınıflarının kesinlikle ilköğretimden ayrı tutulması gerektiğini savunuyor. "Bu yapılamazsa bile ortak kullanım alanları; teneffüs, oyun alanı ve yemek saatleri farklı olmalı." diyen Günyüz, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu da yeterli değil. İdeal olan anasınıfının ayrı, 1-2-3 ile 4-5 ve 6-7-8'in de ayrı ayrı olduğu dört değişik mekanda eğitim görmesi."

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007'de yayınladığı 'şiddet' raporuna göre, yılda 2 bin 474 yaralama olayının meydana geldiği okullarda 9 ölümlü vaka yaşandı.

Minikler korunmalı

6-7-8 yaş grubu için mutlaka ayrı tuvalet olmalı.

Anasınıfı için ayrı oyun alanı oluşturulmalı.

Anasınıfı ve 1-2-3. sınıf öğrencileri, 4-5-6-7-8. sınıflardan ayrı bahçeyi kullanmalı.

Teneffüs ve yemek saatleri farklı olmalı.

Mümkünse anasınıfı, 1-2-3, 4-5 ile 6-7-8. sınıflar 4 grup halinde değişik mekanlarda eğitim görmeli.

Sınıf öğretmenleri öğrencilerini kontrol etmeli.
Bu haber toplam 3789 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.