1. HABERLER

  2. KİŞİSEL GELİŞİM

  3. Ağlamaktan Utanmayın: Ağlamanın Bilimsel Faydaları

Ağlamaktan Utanmayın: Ağlamanın Bilimsel Faydaları

Ağlamak kişiyi daha narin ve duygusal gibi gösterdiği düşünülmesiyle utanç verici olabilir. Oysaki ağlamak çocuklar kadar yetişkinler için de normal ve sağlıklı bir durumdur. Bilimsel olarak ispatlanmış olan ağlamanın faydaları yazımızın devamında..

A+A-

Ağlamak birçok kişi için utanç verici gibi görünse de aslında ağlamak insanı üzüntüden uzaklaştırmakta, tansiyonu dengelemekte ya da toksik maddelerin atılımını sağlamaktadır. Artık gözyaşlarından utanmaya son vermek için siz de ağlamanın bilimsel faydaları hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Ağlayan insanların genellikle kırılgan ve duygusal oldukları düşünülse de aslında ağlamanın faydaları hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilerini almamız gereken bir durumdur. Duyguları yansıtmada iyi bir araç olan ve onları kontrolümüz altında tutmada faydalarını göreceğimiz ağlamanın bizlere yardımı sandığımızdan büyüktür.

Ağlamak Psikolojik Denge Sağlar

Ağlayan kişi ağladıktan sonra duygusal anlamda daha rahat ve özgür hisseder. Bunun nedeni gözlerde bulunan salgı bezlerinde uyarılma sağlanması ve parasempatik sinir sisteminin aktif hale gelmesidir. Bu durum da bedenin geneline ve psikolojide rahatlama oluşturur.

Ağlamak Zararlı Hormonları Uzaklaştırır

ACTH yani adrenokortikotropik hormon vücutta fazla birikmesiyle birlikte Addison sendromuna neden olan bir hormon olmakla birlikte, bu hormonun fazlası  ağlamayla atılabilmektedir. Bu hormon ayrıca yorgunluk hissi ve glikoz seviyesinde düşüklüğe yol açarak kişileri depresyona sürükleyebilmektedir. Ancak ağlamanın kan değerlerinde yarattığı olumlu etki bu hormonun neden olduğu depresyonun önüne geçmektedir. Gözyaşı, bu kontrolü, cinsel ilişki ve bireyler arası iletişimde rol oynayan prolaktin  hormonunu kullanarak sağlar.


9-014.gif


Ağlamak Duygu Çeşitliliği Sağlar

Hayvanlarda yalnızca gözyaşı kanallarında temizlik amacıyla gerçekleşen bir durum olan ağlama yetisi, insanlarda daha karmaşık bir sisteme sahip olup duygusal nedenlerle de direkt ilişki halindedir.

Ağlamak üzüntü hali ile bağdaştırılsa da aslında ağlamanın düşündüğümüzden daha fazla duyguyla ilgisi olmakta ve ağlamanın psikolojik faydaları arasında mutluluk, öfke, minnet, sakinlik gibi pek çok duyguyla ilişki kurmayı kolaylaştırması yer almaktadır. Bu çerçevede bakıldığında ağlamanın duygu dünyasını dengede tutmada önemli bir rolü olduğu düşünülebilir.

Ağlamak Gözleri Nemlendirir

Gözlerin iklim değişiklikleri, mobil cihaz kullanımı gibi farklı etmenlerden dolayı kuruması oldukça normaldir. Ancak bu soruna yönelik pek çok uzmanın size vereceği ilaç yapay bir gözyaşı olmakta, yani ağlamanın vücuda etkileri arasında gözleri nemlendirerek koruması da yer alacaktır.

Elbette duygusal nedenlerle yaşanan ağlama değil, gözün kendi mekanizması tarafından sağladığı gözyaşı için bu durum geçerlidir. Göz sulanması durumunu göze toz kaçtığında, baharatlı yiyecekler tükettiğimizde, gözleri ovuşturduğumuzda ya da rüzgarlı havalarda hepimiz yaşarız ve göz bu sayede enfeksiyonları önler.

Ağlamak Tansiyonu Düşürür

Ağlamanın bilimsel faydaları arasında şaşırtıcı gelse de yüksek tansiyonu düşürmesi de yer almaktadır. Kan dolaşımını aktif hale getiren gözyaşları, vücutta genel rahatlama ve bu sayede tansiyon düşmesine yol açar.

Ağlamak Sorunlarla Baş Etmeye Yardımcı Olur

Uzun süre boyunca üzerinde durulan ve hayatınızın odak noktası haline geldiğini düşündüğünüz sorunlar karşısında ağlamak, sizlere yaşama devam etmenizde yardımcı olacaktır. İç dünyanızın bir dışa vurum şekli olarak kullandığı ağlamanın etkisiyle sorunları daha iyi ifade edebilmek, öfke, üzüntü gibi duyguları atabilmek ve rahatlayarak sorunları daha objektif görmek için destek sağlayacaktır.

Kaynak

Bu haber toplam 7691 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.