1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. 1 Litre Atık Yağ, 1 Milyon Litre İçme Suyunu Kirletiyor

1 Litre Atık Yağ, 1 Milyon Litre İçme Suyunu Kirletiyor

Koordinatör Nagihan Çakır, 1 litre atık yağın, 1 milyon litre içme suyunu kirletebildiğini söyledi.

A+A-

 

ATIK SULARA DİKKAT!

Polatlı Kent Konseyi tarafından atık yağların çevreye verdiği zarar ve ekonomiye kazandırma yöntemleri hakkında seminer düzenledi. 13 Eylül Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen semineri Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği Atık Koordinatörü Nagehan Çakır verdi.

Çakır, katılımcılara atık yağın tanımını yaptı, çevreye verdiği zararları örnekleriyle anlattı. Nagehan Çakır, şöyle dedi:

"Atık bitkisel yağlar ekotoksik özelliklerinden dolayı çevreyle uyumlu olarak yönetilmesi gereken atıklar arasında yer almaktadır. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığımızca Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasayla, atık yağların çöpe, sulara, toprağa, kanalizasyona dökülmesi, tekrar gıdaya, yem sanayiine geri dönmesi, kozmetikte kullanılması, parayla alınıp, satılması, bu alanda lisanssız faaliyette bulunması yasaktır. Atık yağlar ayrı kaplarda toplanarak, biyodizel üretiminde kullanılmak üzere lisanslı toplayıcılara ücretsiz, ulusal atık taşıma formuyla verilmeli, bu yolla sağlığımız ve çevremiz korunmalıdır.

Bitkisel yağlar yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik özellikler göstermektedir. 1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedir. Atık yağlar zamanla suda bozunarak sudaki oksijeni tüketmektedir."

Kent Konseyi Başkanı Şaban Yılmaz da 20 Kasım 2009 tarihinde ALBİYOBİR firmasıyla atık yağların toplanması konusunda protokol imzaladıklarını hatırlattı. Yılmaz, "İşyerlerindeki, lokantalardaki ve Gazi mahallesinde evlerdeki atık yağları toplamaya başladık. Bu konuyla ilgili olarak 3 Mayısta Sevim Aras ve Duatepe Lisesi'yle birlikte düzenlediğimiz 'Atık yağları lavaboya dökmeyelim' konulu semineri gerçekleştirdik. İlçemizde 40 işletmeyle atıkyağların toplanması konusunda protokol imzaladık. Bu gün gerçekleştirmekte olduğumuz seminerin ardından Gazi Mahallesindeki konutlardan atık yağları toplama başlayacağız. Bu uygulamayı daha sonra tüm Polatlı'da gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Seminere Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şaban Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Doğan, Mili Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Yetiş, Kent Konseyi Üyeleri Gül Oymak, Şirin Ateş, eski Belediye Meclisi üyesi Hulusi Tarhan, ev hanımları ve öğrenciler katıldı.

Zaman

Bu haber toplam 7017 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.