1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Üstün Zekalı Çocuğa Ne Yapılmalı

Üstün Zekalı Çocuğa Ne Yapılmalı

Toplumda üstün zekalı şeklinde tanı konan çocuklara yapılması gerekenler.

A+A-

 Çocuğuma, rehber araştırma merkezi tarafından 'üstün zekalı' tanısı kondu, şu an ikinci sınıfa gidiyor. Dördüncü sınıfa atlaması mümkün mü? A.C./İzmir

Üstün zekalılık oldukça zor, bir o kadar da karmaşık bir durumdur. Genel olarak 'Üstün zekalı her şeyi bilir' diye düşünülür.

Beklentiye Girmeyin

Oysa bu çocukların aslında bir ya da birkaç alanı kuvvetlidir. Bu yüzden onlara üstün zekalı yerine, aslında üstün yetenekli demek daha doğru olur. Bu nedenle çocuğunuza çok fazla beklenti yüklememenizi öneririm. Ama eğer potansiyeli var ise, önce sınıf öğretmeni ve okul müdürünün bu konudaki görüşleri alınır. Rehberlik araştırma merkezinden tekrar testten geçer ve dördüncü sınıf seviyesine uygunluğu kontrol edilir. Tabii ki sadece zeka değil, sosyal ve duygusal yapısı da değerlendirilir. Eğer bunların hepsi uygun olursa, üst sınıfa atlatma yapılır. Bu yıl öngörülmüş olan bu uygulamanın, önümüzdeki öğretim yılında işlerliğini kazanacağını düşünüyorum.

Bebekler Dudak Okuyor

Bebekler konuşmayı dudak okuyarak öğreniyormuş. Siz ne düşünüyorsunuz? N.H./Ankara

Son yapılan bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre; bebekler, dördüncü aylarında kendileriyle konuşan kişinin gözlerine, altıncı aylarında ise dudaklarına yoğunlaşıyor. Özellikle 8-12 aylar arası, ağza daha çok yoğunlaşıyorlar. Tam konuşma dönemine gelen bu dönemde de dudaktan okuyarak konuşmanın geliştiği düşünülüyor. Bu kanıya ben de katılıyorum. Zaten konuşma terapistlerinin çoğu, ağza odaklanma şeklinde aynada çalışırlar. Esas olan; motor koordinasyonu fark ederek sesi çıkarabilmektir. Bu nedenle bebek de; konuşma esnasında sesle dudak hareketini eşleyebilir. 

Oğlum Okuyor Ama Yazamıyor

Birinci sınıfa giden oğlum okumayı söktü ama yazamıyor. Bu büyük bir sorun mudur? T.A./Sivas

Yazı yazamamanın birçok nedeni olabilir. Mesela ince motor becerilerde yetersizlik, işitsel ve görsel hafıza sorunları, görsel ayrımlaştırma ya da sıralama becerisinde sorunlar olabilir. Eğer sorun ciddi şekilde gözleniyorsa, özel öğrenme güçlüğü olabilir. Bu tarz sorunu olan çocuklarda; görsel, işitsel, dokunma ve kinestetik algıların geliştirilmesi gereklidir. Özellikle de farklılıkları ayırt etme becerileri geliştirilmeli. Uzun süreli dinleme becerisi etkinlikleri yapmanızda fayda var. Çocuğunuzun yeteneklerini geliştirmeye çalışın. Eleştirme ve tenkitten kaçının.

Sabah 

Bu haber toplam 4964 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.