1. HABERLER

  2. PSİKOLOGLAR

  3. Tüm Zamanların En Etkili 25 Psikoloğu

Tüm Zamanların En Etkili 25 Psikoloğu

Aşağıda, şimdiye kadar yaşamış en etkili psikologların bir listesi bulunmaktadır. Aşağıdaki isimlerin çoğu tanıdık gelecek, ancak aşağıda birkaç sürpriz bulabilirsiniz.

A+A-

Psikoloji, insan zihnini ve insan davranışını ilgilendiren akademik disiplini, bilimsel alanı ve sağlık mesleğini ifade eder. Bu kritik çalışma alanı, düşünce, duygu ve eylem arasındaki ilişkileri daha iyi anlamaya, nörobilim ve bireysel davranış arasındaki bağlantıları aydınlatmaya, bilinçli ve bilinçsiz zihin arasındaki kesişimi keşfetmeye ve çok daha fazlasına adanmıştır.

Aşağıda, şimdiye kadar yaşamış en etkili psikologların bir listesi bulunmaktadır. Aşağıdaki isimlerin çoğu tanıdık gelecek, ancak aşağıda birkaç sürpriz bulabilirsiniz.

Aşağıda verilen diğer bilgiler, her psikolog için özetlenmiş bir Wikipedia biyografisinin yanı sıra önemli katkıları ve Seçilmiş Çalışmaları içerir. Bilişsel bilim, eğitim psikolojisi ve gelişim psikolojisi gibi belirli alt disiplinlerde nerede sıralandığını görmek için her psikoloğun profil bağlantısını da tıklayabilirsiniz.


Dünyada En Çok Tanınırlığı Olan Psikologlar

Sigmund Freud
Carl Jung
William James
İbrahim Maslow
Carl Rogers
Wilhelm Wundt
Jacques Lacan
Jean Piaget
John B. Watson
Lev Vygotsky
Erich Fromm
BF Skinner
Albert Bandura
John Dewey
melanie klein
Kurt Lewin
anna freud
Lawrence Kohlberg
Jerome Bruner
Daniel Kahneman
Rollo Mayıs
Albert Ellis
Wilhelm Reich
Leda Cosmides/John Tooby
G. Stanley Salonu


Bugün psikoloji, eğitimden felsefeye, örgüt kültüründen siyaset bilimine kadar hayatın sayısız alanına dokunan geniş bir eğitim disiplini olarak kabul edilmektedir. Benzer şekilde, psikoloji mesleği, en temel öz bakım ve zihinsel sağlık bakımı seviyesinden, daha proaktif bir danışmanlık katılımına ve ciddi zihinsel bozukluğu olanlar için toplam psikiyatrik bakıma kadar modern yaşamın sayısız yönüne değinir.

Akıl sağlığı konusundaki söylem görünürlükte arttıkça ve akademik topluluk bu son derece nüanslı ve karmaşık çalışma alanını daha iyi anladıkça, alanın biçimlendirici tarihine bir göz atarak kendi eğitiminize başlayabilirsiniz. Bu açıdan Dünyaca ünlü psikologların biyografilerini biliyor olmak psikoloji bilimini anlama sürecine eşsiz katkılar sunar.


1. Sigmund Freud (1856-1939)

Sigmund Freud, Avusturyalı bir nörolog ve bir hasta ile bir psikanalist arasındaki diyalog yoluyla psikopatolojiyi tedavi etmek için klinik bir yöntem olan psikanalizin kurucusuydu. Freud, Avusturya İmparatorluğu'ndaki Moravya kasabası Freiberg'de Galiçya Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1881'de Viyana Üniversitesi'nde tıp doktoru olarak kalifiye oldu. 1885'te habilitasyonunu tamamladıktan sonra, nöropatolojide bir doçent olarak atandı ve 1902'de bağlı profesör oldu. Freud, klinik uygulamasını 1886'da Viyana'da kurduktan sonra yaşadı ve çalıştı. 1938'de Freud, Nazi zulmünden kaçmak için Avusturya'yı terk etti. 1939'da Birleşik Krallık'ta sürgünde öldü.


2. Carl Jung (1875-1961)

Carl Gustav Jung, analitik psikolojiyi kuran İsviçreli bir psikiyatrist ve psikanalistti. Jung'un çalışmaları psikiyatri, antropoloji, arkeoloji, edebiyat, felsefe, psikoloji ve dini çalışmalar alanlarında etkili olmuştur. Jung, ünlü Burghölzli hastanesinde Eugen Bleuler yönetiminde araştırma bilimcisi olarak çalıştı Bu süre zarfında psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un dikkatini çekti. İki adam uzun bir yazışma yürüttüler ve bir süreliğine ortak bir insan psikolojisi vizyonu üzerinde işbirliği yaptılar.


3. William James (1842-1910)

William James, Amerikalı bir filozof ve psikologdu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikoloji kursu sunan ilk eğitimciydi. James, on dokuzuncu yüzyılın önde gelen düşünürlerinden, Amerika Birleşik Devletleri'nin en etkili filozoflarından biri ve “Amerikan psikolojisinin babası” olarak kabul edilir. Charles Sanders Peirce ile birlikte James , pragmatizm olarak bilinen felsefi okulu kurdu ve aynı zamanda işlevsel psikolojinin kurucularından biri olarak anılıyor. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology analizi, James'i 20. yüzyılın en seçkin 14. psikoloğu olarak sıraladı. 1991'de American Psychology'de yayınlanan bir anket, James'in itibarını ikinci sıraya yerleştirdi.Deneysel psikolojinin kurucusu olarak kabul edilen Wilhelm Wundt . James ayrıca radikal ampirizm olarak bilinen felsefi perspektifi geliştirdi James'in çalışmaları Émile Durkheim , WEB Du Bois , Edmund Husserl , Bertrand Russell , Ludwig Wittgenstein , Hilary Putnam , Richard Rorty ve Marilynne Robinson gibi filozofları ve akademisyenleri etkiledi .

Bu haber toplam 9832 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler