Trafik stresinin ilacı nefes egzersizi
Büyük şehirlerde trafik keşmekeşi çıldırtıyor! Evden işe ya da işten eve giderken trafik stresini azaltmak istiyorsanız müzik dinleyin ve derin derin nefes alın..
Sürekli bir yerlere yetişme telaşındaki metropol insanları kangren haline gelen trafik sorunu nedeniyle stresten kurtulamıyor. Kapanan yollar bir yana bir de şeridinde gitmeyen araçlar ve kurallara uymayan sürücüler nedeniyle kördüğüm olan trafik, büyük şehirde yaşayanların en büyük stres kaynağı olarak gösteriliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Aslıhan Kurt, evden işe giderken ya da işten eve dönerken trafikte yaşadığınız stresi en aza indirebilmenin yollarını anlattı.
* Sıkışık bir trafikte, stresten uzaklaşmak mümkün mü?
Sıkışık bir trafikte, o andaki stresi en aza indirebilmek için hoşa giden bir müzik kanalı açılabilir. Ulaşabileceğimiz yerde duran ve sürüşünüzü etkilemeyecek şekildeki yenebilecek kuru yiyecekler atıştırılabilir veya nefes egzersizleri uygulanabilir. Derin nefes alarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.
* Trafikte, stres yaratan diğer unsurlar neler?
Araç kullanırken, her ne kadar dikkatinizi yola verseniz de, her zaman zihninizi tümüyle sürüşe konsantre edemeyebilirsiniz. O gün yapacağınız işler, eşinizle ya da arkadaşınızla aranızda geçen tatsız konuşma ve canınızı sıkan faturalar gibi zihninizi meşgul eden şeylerden ne kadar uzak durursanız o kadar sağlıklı bir sürüş yaşarsınız. Kişilik yapısı, stresle baş etme düzeyi, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu ile araba kullanma konusundaki beceri, trafikte yaşadığınız stresi olumlu/olumsuz etkiler.
KURALLAR RAHATLATIR
* Dikkatsiz sürücüler de bir stres nedeni mi?
Sürücülerde yarattığı stresin yanında, yapılan saldırgan davranışlar pek çok kazanın sebebidir. Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanabilecek araç içi veya araç dışı kazalar, dikkatsizlik ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklanmaktadır. Araştırmalar gösteriyor ki, trafik kazalarının yüzde 95'i sürücü kaynaklıdır. Sürücülerin trafiğe çıkmadan önce yeterli beceriye sahip olmalarının yanında, ruhsal durumlarının elverişli olması da çok önemlidir. Trafik yoğun da olsa, karşılıklı anlayış ile trafikte düzgün ilerlemek, gereksiz yere korna çalmamak ve gereksiz yere şerit değiştirmemek, trafikte yaşanılan stresi biraz da olsa azaltabilir.
ÖFKENİZİ KONTROL EDİN
* Yoğun saatlerde trafiğe kimler çıkmamalı?
Güvenli araç kullanmak istiyorsanız, öncelikle sürücülükte kendiniz için risk oluşturacak faktörlere bakın. Kişiliğiniz, kendinizi ve dünyayı algılama şekliniz ile stresle baş etme becerileriniz, trafikteki davranışlarınızı etkiler. Öfke kontrolü bozukluğu ile panik bozukluğu olanlar ve saldırgan kişilik yapısındakiler güvenli araç trafiğini etkileyen risk gruplarıdır. Şayet araç kullandıkları zaman bu faktörler davranışlarını ve araç hakimiyetini etkiliyorsa; profesyonel yardım alarak, araba kullanmayı hem kendileri hem de çevreleri için daha güvenli hale getirmeleri şart.
* Arabada çocuk varsa nelere dikkat edilmeli?
Çocuklar da araç içindeki önemli risk gruplarından biridir. Sürüşten önce, öncelikle çocuğun araçtaki güvenliği sağlanmalı. Su, yiyecek ve tuvalet ihtiyacı ilk sırada düşünülmeli. Ayrıca, çocukların araba içinde istekleri farklı olabilir. Bazıları arabaları severken, bazıları hoşlanmaz. Bu yüzden yolculuk kısa ya da uzun da olsa; araçta çocuğun kendisine ait oyuncaklarından birkaçı ya da sevdiği bir eşyasının (battaniye, yastık) bulundurulması, çocuğun seyahat boyunca oyalanmasını ve dikkatini odaklamasını sağlar.
SEVDİCAN GÜNEŞ
Sabah
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.