1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Süper Anne Sendromu

Süper Anne Sendromu

Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Dr. Leyla Benkurt Alkaş ,çocuklu kadınları, ''süper anne sendromu'' konusunda dikkatli olmaya çağırırken, "Bu rahatsızlık; eğitimli, mükemmeliyetçi ve hırslı annelerde daha çok ortaya çıkıyor" dedi.

A+A-

Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Dr. Leyla Benkurt Alkaş ,çocuklu kadınları, ''süper anne sendromu'' konusunda dikkatli olmaya çağırırken, "Bu rahatsızlık; eğitimli, mükemmeliyetçi ve hırslı annelerde daha çok ortaya çıkıyor" dedi.

Modern çağın çalışan kadınları bir yandan ev işleri, bir yandan iş yerindeki çalışmaları, bir yandan da evde çocuklarıyla ilgilenmek durumunda olmaları sebebiyle psikolojik ve fizyolijik baskı altında kalıyor. Uzman Dr. Leyla Alkaş, süper anne sendromunun halsizlik, dermansızlık, işlere başlamada güçlük, günlük işleri yapmayı zorlaştıracak ve yatak istirahatı ile geçmeyen yorgunluk, bıkkınlık, tükenmişlik hali, baş ağrıları, unutkanlık, kafada ağırlık hissi ile ortaya çıktığını anlatarak, "Hastalığa genellikle yanlış teşhis konuluyor. Kişiler bu durumu çevresine anlattığında kapris yaptığı izlenimi doğuyor. Bu hastalık belirtilerini hasta yaşıyor ve büyük ızdıraplar çekiyor. Alışılagelmiş, görünen bir hastalık tanısı olmayınca da ailesine, iş arkadaşlarına hatta bazen doktoruna hastalık belirtilerini gerçekten yaşadığı ve acı çektiğini ispatlamak zorunda kalıyor. Aslında en trajik olan durum da bu. Siz her şeyin en iyisini mükemmel bir şekilde yapmaya çalışıyorsunuz ve karşılığında bedeniniz bir dizi rahatsızlık çıkarıyor, çevrenizdeki insanlar da sizi anlamıyor, takdir etmiyor, hatta rahatsızlıklarınızı abarttığınızı, dikkat çekmeye çalıştığınızı, kapris yaptığınızı düşünüyor'' ifadelerini kaydetti.

Dr. Alkaş, kadınların eğitimine verdiği zaman ve emek nedeniyle kariyerinde yükselmek ve en iyisi olmayı yaşam hedefi olarak seçtiğini kaydederek, "Kariyerli kadın, evlilik ve çocuklu olmanın buna engel olmaması gerektiğini düşünür. Kadınların işinde başarılı olduğu kadar ev işlerinde de başarılı olmayı kendisine amaç edinmesi, 'süper anne sendromu'nun bir parçası. Bu rahatsızlık çocukları da olumsuz yönde etkiler. Çalışan kadınlar, iş hayatında hırs edinmek yerine hayatı daha basit şekilde yaşamalı.

Sayılan sıkıntıları yaşayan çocuklu kadınlar profesyonel destek almalı. Aile fertleri, yakınları, çalışma arkadaşları da bu hastalığı ciddiye almalı" diye konuştu.

Bu haber toplam 11270 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.