1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Stres Bozukluğu Şeker Mi Yapıyor?

Stres Bozukluğu Şeker Mi Yapıyor?

Bilim insanlarına göre, travmadan sonra antidepresan kullanımı ve aşırı kilo alımı tip 2 diyabete zemin hazırlıyor.

A+A-

Sonuçları "Psychiatry" dergisinde yayımlanan araştırma ile , kilo almaya meyilli olmaları ve çoğunun antidepresan kullanması nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) teşhisi konulan kadınlarda diyabet riskinin artabileceği belirlendi.

ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, yaklaşık 50 bin kadının 22 yılı kapsayan sağlık verilerini inceledi.

Tecavüz, saldırı, kaza, bir yakının kaybedilmesi gibi travmaya neden olan deneyimlere sahip kadınların tip 2 diyabete yakalanma riskinin 2 kat arttığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, diyabet riskinin artmasına travmadan sonra tip 2 diyabete zemin hazırladığı düşünülen antidepresan kullanımı ve aşırı kilo alımının yol açtığı sonucuna vardı.

TSSB'nin sadece ruh sağlığını değil beden sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini belirten bilim adamları, sonuçların tedavinin diyabet riskini önleyecek şekilde düzenlenmesine ışık tuttuğunu vurguladı.

Araştırmaya göre stres, özellikle Tip 2 diyabetin gelişiminde etkili oluyor.

TSSB, genellikle yaşamı tehdit eden bir olaydan sonra başlayan ve yaşam kalitesini düşüren, kadınları erkeklerden 2 kat fazla etkileyen bir hastalık. Hastalık ik olarak savaştan dönen askerlerde tanımlanmış olmasına rağmen uçak kazaları, kaçırılma, doğal afetler, tecavüz, saldırı, bir yakının kaybı sonrasında da görülebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2013'te yayımladığı protokolde bu hastalığın ve belirtilerinin ortadan kaldırılmasının önemine dikkati çekmiş, TSSB tedavisi için ilaç değil terapi önermişti.

 

Bu haber toplam 2997 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.