1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Sınav Sonucuna Karşı Hazırlıklı Olun!

Sınav Sonucuna Karşı Hazırlıklı Olun!

Sınav sonrası kaygının devam ettiğini belirten Uzman Psikolog- Psikoterapist Sevil Usanmaz, anne baba ve gençlerin ilişkilerinin olumsuz etkilenmemesi için önerilerini paylaştı.

A+A-

Sınav sonrası anne babalar çocuklarını ne olursa olsun sınavları nasıl geçerse geçsin takdir etmeli, puan hesaplamalarına, okul tahminlerine başlamak yerine hep beraber biraz dinlenmeye gayret etmeliler. Kısa süreli tatile çıkmak, akraba veya aile büyüklerini ziyaret etmek stresten uzaklaşmak için yararlı olur. Sınav sonuçları gelmeden olabilecekler, ihtimaller ve seçenekler üzerinde konuşmak çok yararlı olmayacaktır. Gelecekle ilgili karamsar olmak, gençlerin dalgalanan ruh halini daha olumsuz yapar, gelecekte her zaman yeni bir seçenek ve umut vardır. Ceza ve ödül dengesinin iyi olması, özellikle maddi ödüllerden kaçınılması gerekir. Başkalarının yanında aşırı övgü ve eleştiride bulunmaktan kaçının.

SAKİNVE AKILCI OLUN

Sonuç ne olursa olsun, anne-baba olarak görevinizin devam ettiğini unutmayın. Seçenekleri iyi değerlendirmek, bilgi ve yardım almak çocuğunuza yol göstermek, sakin ve akılcı davranmak her zaman en iyisidir. Her insanın hayatında çeşitli başarısızlıklar yaşayacağını unutmayın. Hayat ve sınav birbirinden çok farklı olabilir. Sınavda başarısız olmak, hayatta da hep başarısız olacağı anlamına gelmez. Hayatta başarılı ve mutlu olmanın tek koşulu sınav kazanmak değildir.

Sınav sonrası ailelerin tutumu nasıl olmalıdır? Yrd. Doç. Dr. Aylin SÖZER ÇAPAN / İstanbul Aydın Üniversitesi

Aileler sınav sonrasında psikolojisi bozulmasın diye aşırı ilgisiz veya aşırı ilgili davranmak zorunda değildirler. Çünkü çocuklar genellikle sınav sonrasında sonuçlar gelmeden önce ve geldikten sonra ailelerini dikkatle gözlemlerler. Sınavdan önce ‘her ne olursa olsun biz her zaman senin yanındayız’ duruşunu sergileyen ailenin, sınavdan sonra da tutumlarının aynı olup olmayacağını anlamaya çalışırlar. Bunun aynı olduğunu göstermeye çalışan aile bu sırada farkında olmadan olağan dışı davrandığı için çocuk bu durumdan rahatsız olacaktır. Bu nedenle ailenin her zamanki gibi hayatına devam etmesi gerekir. Ailenin sürekli çocuğu teselli etmeye ya da destek vermeye çalışması çocuğu boğarken, ilgisiz olması da kendisini önemsiz hissetmesine neden olacaktır.

İyi bir lise iyi bir üniversite mi demektir? 

Eğitimde çevresel faktörler çok önemlidir. Ancak çevresel faktörlerin çok zengin olması her zaman bireyin ideal bir eğitim alacağı anlamına gelmez. İyi bir lisenin tanımı kişiye ve hedefe göre değişir. Materyalleri, laboratuvarları veya spor tesisleri yeterli olan okulların bunları kullanabilecek ve bu ortamlarda eğitim verebilecek donanıma sahip olan eğitimcilerinin de olması gerekir. Bütün bunlar göz önüne alındığında olanakları yeterli ve iyi eğitimcileri olan okullara iyi lise demek mümkün olacaktır. İyi lisenin tanımı bu şekilde yapıldığında eğitimcilerin uygun yönlendirmeleri ve zengin çevresel şartlar düzenli çalışma alışkanlığı olmayan çocuklar için bile akademik başarıyı sağlayacaktır. Yine de çobanlık yapan köy çocuklarının yüzde birlik dilimlere giren başarı hikayelerini duyduğumuzda iyi üniversitenin kişisel gayret ve düzenli çalışma alışkanlığı sonucunda alınan bir hediye olduğu aşikardır.

Her şey sınavdan ibaret midir? 

Her şey tabii ki sınavdan ibaret değildir. Ama sınava girecek çocuklar o dönemde sınavın onları başarıya götürecek tek araç olduğunu düşündükleri için her şeyin sınavdan ibaret olduğunu düşünürler. Onlara hayat başarısının sınavla alakası olmadığını anlatmak gerekir. Onlara her şeyin sınavdan ibaret olmadığını düşünebilmesi için sınava hazırlanmaktan ibaret olmayan bir hayat sunmak gerek. Çevreyi deneyimleme, yeteneklerini geliştirebilecekleri fırsatlar sunma ve her şeyden öte çocukluklarını yaşayacakları bir yaşam sağlama olanağının sunulması onların her şeyin sınavdan ibaret olmadığını anlamalarını sağlayacaktır.

Kaynak: http://www.posta.com.tr

Bu haber toplam 3520 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.