1. HABERLER

  2. BİYOGRAFİ

  3. Sigmund Freud Hakkında Az Bilinen 10 Şey

Sigmund Freud Hakkında Az Bilinen 10 Şey

History.com'da yer alan bir içerikte Psikanalizin babası Sigmund Freud'a ait çoğumuzun bilemeyebileceği bazı özellik ve alışkanlıkları 10 temel başlıkta ele alınmış. Oldukça ilginç olan bu başlıklarla ilgili ayrıntılar...

A+A-

1. Freud'un ölümü doktor destekli bir intihar olabilir.

1939 yazına gelindiğinde, Freud zayıftı ve ölümcül, ameliyat edilemeyen ağız kanseri nedeniyle şiddetli ağrı çekiyordu. 21 Eylül 1939'da Freud, arkadaşı ve doktoru Max Schur'un elini tuttu ve ona daha önce "bana gereksiz yere eziyet etmeme" sözünü hatırlattı. "Şimdi işkenceden başka bir şey değil ve hiçbir anlamı yok" diye ekledi. Freud'un kızı Anna'nın iznini aldıktan sonra Schur, üç ağır morfin dozundan ilkini enjekte etti. Freud komaya girdi ve bir daha uyanmadı.

2. Zincirleme sigara içmesi 30'dan fazla kanser ameliyatına yol açtı.

Freud, ilk sigarasını yirmili yaşlarında yaktıktan sonra tütün bağımlısı oldu. Günlük anayasaları her zaman yerel bir tütün dükkanında mola vermeyi içeriyordu ve purodan mezun olduktan sonra, genellikle günde 20'den fazla sigara içiyordu. Doktorların zincirleme sigara içtiğine dair uyarılarına rağmen Freud, bu alışkanlığın üretkenliğini ve yaratıcılığını geliştirdiğine inanıyordu. 1923'te Freud'un ağzında kanserli bir tümörün keşfedilmesinden sonra doktorlar çenesinin büyük bir bölümünü çıkardı. Sonraki 16 yılda 33 ek ameliyat geçirmesine ve sinüsü ile çenesini ayırmak için büyük bir protez takılmasına rağmen, Freud sigarayı asla bırakmadı.


3. Freud bir zamanlar kokainin mucizevi bir ilaç olduğunu düşünürdü.

1880'lerde Freud, bir Alman askeri doktorunun bitkin askerleri canlandırmak için kullandığı, az bilinen, yasal bir ilaç olan kokainle ilgilenmeye başladı. Freud ilacı denedi ve çözünmüş kokain katılmış su içtikten sonra sindiriminin ve moralinin düzeldiğini gördü. Dozları arkadaşlarına ve müstakbel eşine dağıttı ve ilacın terapötik faydalarını, "bu büyülü maddeye bir övgü şarkısı" adını verdiği 1884 tarihli "On Coca" adlı bir gazetede lanse etti. Ancak Freud, morfin bağımlılığından kurtulmak ve kronik ağrıyı hafifletmek için yakın arkadaşı Ernst von Fleischl-Marxow'a kokain verdiğinde, arkadaşı bunun yerine bir kokain bağımlılığı geliştirdi. Diğer bağımlılıklar ve aşırı doz ölümlerine ilişkin haberlerin yayılmasıyla Freud, kokainin tıbbi faydalarını savunmayı bıraktı, ancak ilacı aralıklı olarak migren için kullanmaya devam etti.

4. Bir Hollywood kralından 100.000 doları geri çevirdi.

1925'e gelindiğinde, Freud'un ünü o kadar geniş bir alana yayıldı ki, film yapımcısı Samuel Goldwyn, "dünyanın en büyük aşk uzmanı" olarak adlandırdığı Viyanalı psikanaliste, "tarihin büyük aşk öyküleri" hakkında bir film senaryosu yazması veya bir film senaryosuna başvurması için 100.000 dolar teklif etti. ” Göz kamaştırıcı teklife rağmen Freud, sansasyonel cinayet davalarını beklerken ünlü suçlular Leopold ve Loeb'e psikanaliz yapmak için bir yıl önce Chicago Tribune yayıncısından 25.000 dolarlık bir teklif yaptığı için teklifi geri çevirdi.

5. "Rüyaların Yorumu" başlangıçta ticari bir başarısızlıktı.

Freud'un "en önemli eseri" olarak kabul ettiği kitap, 1899'da yayımlandığında çok az tantana yarattı. "Rüyaların Yorumu" ilk altı yılında yalnızca 351 kopya sattı ve ikinci baskısı 1909'a kadar yayımlanmadı.

6. Meşhur Divanı minnettar bir hastanın hediyesiydi.

Freud, 1886'da Viyana'da tıbbi muayenehanesini açtığında hipnotizma kullandı ve hastaları yatarken transa sokmanın daha kolay olduğunu gördü. Freud, psikanalizinde "konuşma tedavisi"ni uygulamaya başladığında, hastalarını, bir yandan notlar alırken, Madame Benvenisti adlı bir hastasından teşekkür hediyesi olarak kendisine verilen bir İran halısıyla kaplı bir kanepeye yatırdı. sandalye gözden uzak.


7. Naziler kitaplarını yaktı ve onu Avusturya'dan sürdü.

Kendisi bir ateist olmasına rağmen, Freud Yahudi bir ailede doğdu ve iktidara geldiklerinde Nazilerin özel hedefi haline geldi. Kitapları 1933'te Naziler tarafından yakılanlar arasındaydı ve bu onun alay etmesine neden oldu: “Ne ilerleme kaydediyoruz. Orta Çağ'da beni yakarlardı; bugünlerde kitaplarımı yakmakla yetiniyorlar.” Almanya Avusturya'yı ilhak ettikten sonra, Naziler dairesine baskın düzenledi ve Gestapo, kızı Anna'yı tutuklayıp sorguya çekti. Arkadaşı ve hastası Prenses Marie Bonaparte'ın yardımıyla isteksiz bir Freud, karısı ve Anna ile birlikte Paris'e ve ardından Londra'ya kaçtı.

8. Dört kız kardeşi Nazi toplama kamplarında öldü.

Bonaparte, Freud'un dört kız kardeşi için de çıkış vizesi almaya çalıştı, ancak başarısız oldu. Psikanalist, II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sadece haftalar sonra öldü. Viyana'da geride kalan dört kız kardeş sonunda öldükleri Nazi toplama kamplarına gönderildi.

9. Freud, yılan balıklarının cinsel yaşamlarını inceledi.

Genç bir Freud, Viyana Üniversitesi'ne kaydolurken zooloji okudu. Yılan balıklarının cinsel organlarını incelemek için Trieste'ye yaptığı bir araştırma gezisinde, profesörü ona türün erkeğinin gonadlarını bulma görevini verdi; bu, bilim adamlarının yüzyıllardır gözünden kaçan bir keşifti. Freud, yılan balıklarını incelemek için uzun saatler harcadı, boşuna. "Kestiğim bütün yılan balıkları hassas cinsten," diye bildirdi.


10. Hırsızlar küllerini çalmaya çalıştı.

Freud'un ölümünden sonra külleri, Bonaparte tarafından kendisine verilen eski bir Yunan vazosuna yerleştirildi. Eşi Martha 1951'de vefat ettiğinde, külleri Londra'daki Golders Green Crematorium'da saklanan vazoya eklendi. Ocak 2014'te Londra polisi, hırsızların Freud'un küllerini temizlemeye çalıştığını bildirdi. Hırsızlık önlense de hırsızlar 2.300 yıllık vazoya ciddi şekilde zarar verdi.

Kaynak: History.com

Bu haber toplam 4028 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.