1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Psikolojik Destek, Normal Doğumları Artırdı

Psikolojik Destek, Normal Doğumları Artırdı

Uzmanlar son dönemlerde kadınlara psikolojik destek, egzersiz ve nefes eğitimleri verip bebeklerini normal doğumla dünyaya getirmelerini sağlıyor.

A+A-

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde yılbaşından bu yana hizmet veren sağlık ekibi,  kadınlara psikolojik destek, egzersiz ve nefes eğitimleri verip bebeklerini  normal doğumla dünyaya getirmelerini sağlıyor.

Hastane Başhekimi Uzman Dr. Şenol Ayhan,AA muhabirine yaptığı  açıklamada, hizmete geçirdikleri sağlık ekibinde ebe, fizyoterapist, psikolog,  sosyolog ve kadın doğum uzmanının görev yaptığını belirterek, şunları kaydetti: "Sağlık ekibimiz 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle hizmet vermeye başladı.  Doğum yapacak bayanlara teorik bilgilerin yanı sıra, egzersiz ve nefes dersleri  veriliyor. Doğru nefes alma, egzersiz ve ıkınma hareketleri öğretilerek  bebeklerini rahat bir şekilde nasıl doğurabilecekleri öğretiliyor. Anne adayları  yanlış bildikleri konularda doğru bilgilendirilip normal doğum korkularının önüne  geçiliyor."

"Sezaryene acil durumlar dışında başvurulmaması gerekiyor"

Sağlık ekibinin yılbaşından bu yana sürdürdüğü çalışmalardan büyük verim  alındığını ifade eden Ayhan, sezaryen cerrahinin hastanın doğal olmayan bir yolla  bebeğine kavuşması yöntemi olduğuna işaret ederek, bir kez sezaryen olan annenin  daha sonraki doğumlarında yine sezaryen olması ve mükerrer cerrahi işlem  sonucunda bazı olumsuzluklarla karşılaşmasının söz konusu olabileceğini  vurguladı.

Ayhan, "Bunun için sezaryene acil durumlar dışında başvurulmaması  gerekiyor. Normal doğumda ise anne bebeğine çabuk kavuşmakta, annenin kanaması az  olmakta, hastanede kalış süresi azalmaktadır. Sağlık ekibimizin çalışmaları  sonucu sezaryen oranlarında azalma kaydedildi. Beklentimiz bu oranların ileriye  dönük daha da azalmasıdır" diye konuştu.

"Doğum sancısını kolay atlatabileceklerine ikna ediyoruz"

Sağlık ekibinin eğitim uzmanı ebe Sıdıka Akköprü de anne adaylarının  normal doğum yerine sezaryene yönelten en önemli etkenin, doğum sancısı olduğuna  dikkati çekerek, şunları söyledi: "Anne adayları doğum sancısını çok farklı algılıyor. Hastalarımıza nefes  teknikleri, gevşeme egzersizleri, sancı sırasında hayal kurma, kasları gevşetme  gibi yöntemlerle ağrıyı nasıl azaltabileceklerini öğretiyoruz. Yaptığımız  egzersizlerle doğumu kolaylaştırıyoruz. Doğum sancısını normal bir baş ağrısından  bile daha kolay atlatabileceklerine ikna ediyoruz. Şu ana kadar eğitim verdiğimiz  anne adaylarından, tıbbi olarak sezaryenle doğum yapması zorunlu olan 2-3 kişi  dışında tamamı normal doğum yaptı."

Anne adayları ve doğum yapan bayanlar çok memnun

Sağlık ekibinden destek alarak normal doğum korkusunu yenen anne  adayları, verilen hizmetten duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

21 yaşında ilk doğumuna hazırlanan Melek Gürbüz, "Daha önce normal doğumdan çok korkuyordum. Bunda çevremin büyük etkisi olmuştu. Sağlık ekibinin  eğitim ve anlatımları sonrasında nelere dikkat edeceğimi öğrendim, normal doğumla  ilgili korkularım azaldı" derken, doğumuna 3 hafta kaldığını belirten Ayşe Akyıl  ise "Normal doğumdan, sancıdan çok korkuyor, baş edemeyeceğimi düşünüyordum.  Burada nefes egzersizlerini, sancıda odaklanmayı öğrendim. Normal doğumun hem  anne hem de bebek için sezaryenden daha iyi olduğu kanaatine vardım" diye  konuştu.

Sağlık ekibinin anlatımları sonucu bebeğini normal doğumla dünyaya  getirdiğini söyleyen Sabahat Karacaoğlan da şu ifadeleri kullandı: "Çevremdekilerin normal doğuma yönelik olumsuz söylemleri dolayısıyla  bayağı bir korkum vardı. Doğumun yaklaştığı son zamanlarda sezaryeni düşünmüştüm.  Ancak sağlık ekibinin anlatımları ve uygulanan egzersizler sonrasında kararımı  değiştirdim. Doğumum çok kolay oldu. Bebeğim şu anda 25 günlük. Anne adaylarına  tavsiyem sezaryeni asla istemesinler. Desteklerinden dolayı ekipteki sağlık  çalışanlarına teşekkür borçluyum."

Bu haber toplam 3966 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.