1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Portage eğitimi gelişime destek

Portage eğitimi gelişime destek

Portage Derneği Başkanı Özcan Doğan, portage eğitiminin, okul öncesi dönemde ev merkezli eğitimin önemine vurgu yapan ve çocukların gelişimini değerlendiren bir program olduğunu belirtti.

A+A-

Özel eğitime gereksinim duyan ya da dezavantajlı yerlerdeki 0-6 yaş grubundaki çocukların gelişimini desteklemek amacıyla ABD’de geliştirilen ve 2004 yılından beri de Çocuk Gelişimini Destekleme ve Portage Derneği’nin Türkiye’de uyguladığı portage eğitimi, ebeveynlerin de çocuklarının gelişimini izlemesine olanak tanıyor.

Erken çocukluk eğitimini kapsayan eğitimi kendi imkanlarıyla ailelere ve çocuklara vermeye çalışan Portage Derneği üyeleri, ekonomik sıkıntılar dolayısıyla yerel yönetimlerle işbirliği yapıp, eğitimin daha geniş kitlelere ulaştırılmasını amaçlıyor.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkan Yardımcısı ve Çocuk Gelişimini Destekleme ve Portage Derneği Başkanı Özcan Doğan, portage eğitiminin, okul öncesi dönemde ev merkezli eğitimin önemine vurgu yapan ve çocukların gelişimini değerlendiren bir program olduğunu belirtti.

0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilecek programın temelini, çocukların gelişiminin ev ortamında ev materyalleri kullanılarak sağlanmasının oluşturduğunu anlatan Doğan, programda, çocuğun gelişiminin portage uzmanları tarafından değerlendirildiğini, ardından da uzmanların ev ziyaretleriyle ebeveynlere çocuklarının gelişimini nasıl destekleyeceğini öğrettiğini kaydetti.

Eğitimin Türkiye’de de başlatılması için bu programı oluşturan Amerikalıların Türkiye’ye davet edildiğini ve 22 kişiye eğitici eğitimi verildiğini kaydeden Doğan, bu dönemin ardından evleri ziyaret etmeye başladıklarını ifade etti.

Yerel yönetimle işbirliği

Ev ziyaretleriyle pek çok aileye ulaştıklarını ancak dernek olarak etkinliklerini sürdürmekte ekonomik açıdan zorlandıklarını belirten Özcan Doğan, bu nedenle yerel yönetimlerle işbirliği yapmayı amaçladıklarını kaydetti.

Son dönemde yoksulluk ve işsizlik nedeniyle dezavantajlı bölgelerdeki çocukların sayısının artığına işaret eden Doğan, yerel yönetimlerle işbirliği yaptıktan sonra dezavantajlı bölgelerdeki çocukların gelişimsel değerlendirmelerini yapıp, ailelerin de bu eğitime ortak edilebileceğini ifade etti.

Çocukların ihtiyaçlarına göre izlenme dönemlerinin de değiştiğine dikkati çeken Doğan, özel eğitime ihtiyaç duyan ve dezavantajlı bölgelerdeki çocukların akranlarıyla eşit becerilere sahip olmalarını amaçladıklarını vurguladı. Doğan, ayrıca programın 90 ülkede uygulandığını ve bu ülkelerde programın erken müdahale yöntemi olarak tercih edildiğini dile getirdi.

Bu haber toplam 7099 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.