1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Onlar da yeteneklerini ortaya koyacak

Onlar da yeteneklerini ortaya koyacak

Hem zihinsel hem de fiziksel engelliler için çalışmalar yürüten ZEREV'in yeni projesi Akademi Z'den mezun olanlar yetenekli oldukları alanlarda istihdam edilecek...

A+A-

Zihinsel ve bedensel engellilerin eğitimi ve topluma kazandırılması için birçok çalışmaya imza atan Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Vakfı (ZEREV), yeni projesi Akademi Z'yi hayata geçiriyor. Her yaştan engelliye meslek edindirmek, gelişimlerine ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine katkıda bulunmayı hedefleyen akademide en çok da engellilerin yeteneklerini keşfetmeleri sağlanıyor. 250'ye yakın otistik, spastik ve down sendromlu çocuklar ve fiziksel engellilerin üç ila sekiz yıl verilecek özel eğitimin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylı diploma sahibi olacakları bu okulda, engelli öğrencilerin tüm masrafları da MEB tarafından karşılanacak.
 
"Yeteneklerini keşfedecekler"

Bugüne kadar ZEREV olarak zaten zihinsel ve bedensel engellilerin eğitimi ve topluma kazandırılmaları açısından birçok projeye imza attıklarını ancak bu projenin çok farklı olduğunun altını çizen Akademi Z Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Umut, bu farklılığı şöyle açıklıyor: "Dünyada da engelliler için farklı faaliyetler içinde bulunan kuruluş ve vakıflar var. Fakat bunlar genellikle rehabilitasyon üzerine kurulan merkezler. Akademi Z'de kişilere tiyatrodan makyaja, müzikten grafik tasarıma eğitimde çok geniş bir yelpazeye sahip olan ve eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge verme yetkisi olan bir yapıda eğitim vermeyi hedefliyoruz." Mezun olan öğrencilerin eğitim aldıkları alanda çalışıp kendi hayatlarını idame ettirecek parayı kazanabileceklerini ve böylece yaşamda daha aktif olabileceklerini söyleyen Umut, amaçlarının yeterince destek verilemeyen engelli çocuklara yaşama şansı vermek olduğunu vurguluyor. Akademi Z'nin zihinsel ve bedensel engelli çocuk, genç, yetişkin her yaştan insana özel eğitim vererek onlara meslek edindirmek için planlanan bir proje olduğunu belirten Umut, yaklaşık 70 eğitmen ile çalışacakları bilgisini veriyor.

Tanınmış isimler kadroda

Akademi Z' de eğitim verecekler arasında tanınmış isimler de var. Örneğin tiyatro bölümünü ünlü tiyatrocu Engin Alkan, konuşma ve diksiyon bölümünü Mustafa Yolaşan, Ayşe Egesoy ve Serap Özgü yönetecek. Ayrıca Sevinç Erbulak, Şebnem Bozoklu gibi birçok oyuncu da akademide eğitim verecek. Otistik, spastik ve down sendromu gibi engellilerin öğrendikleri işleri mükemmel sonuçla yaptıkları ve odaklanmaları sağlandığı takdirde ciddi bir iş gücü olduğunu vurgulayan Şeref Umut, "Böylece okuldan mezun olan engelliler hem sosyalleşmiş ve hayata sağlam bir adım atmış olacaklar hem de işverenler için çok faydalı bir iş gücü olacaklar" diyor.

Hangi eğitimler veriliyor?

Akademi Z de tiyatro, sinema, ses kayıt dublaj, sunuculuk ve spikerlik, kuaförlük makyaj ve estetisyenlik, müzik, bale dans, halk dansları, fotoğrafçılık, resim, grafik tasarım, sedef kakma eğitimi olmak üzere 12 dalda eğitim verilecek. Eğitim sürelerinin üç ila sekiz yıl arasında planlandığının bilgisini veren Şeref Umut, Akademi Z'den mezun olanlara istihdam konusunda da destek verileceğini söylüyor ve ekliyor: " Özellikle engellilerin eğitildikleri alanlarda faaliyet göstermeleri için tüm olanaklarımızı kullanacağız. Akademide eğitim görenlerin verimli birer eleman haline gelmesini sağlayacağız. Dolayısıyla onlara iş bulmak da çok zor olmayacak" diyor.

Akademiye kimler katılabiliyor?

Akademide otistik, spastik ve down sendromlu çocuklar eğitime katılabilecek. Zihinsel engelli adaylar için Rehberlik Araştırma Merkezi'nden (RAM) bireysel gelişim raporu alınması ve engel oranının yüzde 60 ila yüzde 80 arasında olması gerekiyor. Şeref Umut, Akademi Z'nin herhangi bir engeli bulunmayan öğrencilere de açık bir okul olacağını hatırlatıyor. Eğitim ile ilgili 0549- 489 10 05 ve 0549 489 10 08 numaralı telefondan bilgi alınabilir.

Eylem

Bu haber toplam 4522 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.