1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Kış Depresyona Davetiye Çıkarıyor

Kış Depresyona Davetiye Çıkarıyor

Güneş Işığının Azalmasıyla Pek Çok Kişinin Melankolik Bir Ruh Haline Eğilim Gösterdiğini Belirten Uzmanlar, Bu Dönemde Psikolojik Olduğu Kadar Fizyolojik Dengenin de Alt Üst Olduğunu Bildiriyor.

A+A-

İHA - Depresyon ve Panik Atak Merkezi (DEPAM) uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, Online Sağlık'a www.onlinesaglik.com yaptığı açıklamada, soğuk havanın insanlarda tükenmişlik sendromuna neden olduğunu; kış aylarında depresyon, anksiyete ve panikatak gibi rahatsızlıklarda artış gözlemlendiğini ifade etti. 

Havanın sürekli kapalı olduğu ve güneşin az göründüğü yerlerde insanların içine kapandığına işaret eden Dr. Nihat Kaya, "Güneş ışınları beyinde bulunan melatonin maddesini uyarır, bu da insana enerji verir. Güneşin az göründüğü bölgelerde melatonin maddesi uyarılmaz ve bu da insanların enerjisini azaltarak içine kapanmalarına neden olur" dedi.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, sonbaharda başlayan ve ilkbahara kadar devam eden kış depresyonunun karanlık, soğuk hava, alçak basınç ve açık hava aktivitelerinin azalmasıyla doğru orantılı geliştiğini kaydederek, dışarıdan gelen motivasyonların etkisini yitirmesiyle, kişinin kabuğuna çekilme eğilimi gösterdiğine dikkat çekti.

HER KIŞIN ARDINDAN BİR BAHAR GELİR

Depresyona eğilimin arttığı bu mevsimde çalışmanın, işe veya okula gitmenin oldukça yorucu olabileceğini dile getiren Dr. Kaya, özellikle Kasım ve Şubat ayları arasında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kısalan ve kararan kış günlerinde mümkün olduğunca gün ışığına çıkmanın, bulutlu günlerde bile sabah veya öğlen arasında 20-30 dakika dışarıda geçirmenin çok faydalı olacağını anlatan DEPAM uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Ruh halinizdeki ve enerji seviyenizdeki değişikliklere dikkat edin, bunlarda bir düşüş başlarsa bunu önemseyin. Kış boyunca sizi zihinsel ve ruhsal olarak tatmin edecek zevkli uğraşlar planlayın" tavsiyesinde bulundu.

Depresyon tedavisinde ışık terapisinin yurtdışında sık başvurulan bir uygulama olduğunu belirten Kaya, bu yöntemde kişinin her gün 25-45 dakika arası yüksek dozda ışık veren özel olarak tasarlanmış ışıklı panoların karşısında konumlandırıldığını söyledi.

Alınacak profesyonel bir yardımın belki de her kış tekrarlanacak bir durumun önüne geçeceğini ifade eden Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, şu hatırlatmayı yaptı:

"Her kışın ardından bir bahar gelir ve ilkbahar, mevsime bağlı depresyonun kabuğuna çekildiği dönemdir".

Bu haber toplam 1513 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.