1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Kadına psikolojik şiddet suçu yasalaştı

Kadına psikolojik şiddet suçu yasalaştı

Son iki yılda 675 bin kadının şiddet mağduru olduğu Fransa’da evlilikte eşler arasındaki psikolojik şiddet suçu yasalaştı.

A+A-

Son iki yılda 675 bin kadının şiddet mağduru olduğu Fransa’da evlilikte eşler arasındaki psikolojik şiddet suçu yasalaştı. Parlamento kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi güçlendirme amaçlı bir yasa önerisini oybirliği ile kabul etti.

Fransız Parlamentosu, özellikle “psikolojik şiddet” in suç sayıldığı kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi arttırmayı hedefleyen bir yasa önerisine oy birliğiyle onay verdi.

Kabul edilen öneride Psikolojik şiddet suçunun yasalaşmasını yanı sıra, mağdurlar için bir koruma yönetmeliği ve şiddet kullanan eşin uzakta tutulmasını amaçlayan elektronik kelepçenin 3 yıllığına denenmesi yer alıyor.

5 YILA KADAR HAPİS

Psikolojik şiddet suçunun yasalaşması mağdurlar açısından çok önemli bir tedbir olarak değerlendiriliyor. Tekrarlanan davranışlarla eşini tedirgin etmek, mağdurun maruz kaldığı iş görmezlik derecesine göre 5 yıla kadar hapis cezası ve 75 bin euro para cezasına götürebilecek.

Eğer bir kişi veya çocukları eş şiddetinden dolayı tehlikedeyse, aile işleriyle ilgilenen bir yargının verdiği koruma yönetmeliğinden yararlanabilecekler. Yargıç şiddetin failini uzaklaştırabilir veya mağdurlara farklı bir konut bulmaları için yardım edebilir.

KAĞITSIZLAR DA YARARLANABİLECEK

Aile işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Nadine Morano, bu tedbirin 1 Ekim’den itibaren uygulamaya konulacağını belirterek, yönetmeliğin süresinin 4 ay olduğunu, ancak boşanma işlemlerinde yenilenebileceğini kaydetti. Oturumu olmayan yabancılar da bu korumadan yararlanabilecekler. Şiddet mağdurlarına bu nedenle oturum izinleri verilebilecek ya da var olan oturumları uzatılabilecek.

ŞİDDET UYGULAYAN EŞE ELEKTRONİK KELEPÇE

Bir yargılama sonucunda ise şiddet uygulayan eşe, mağdurdan uzak tutulması için elektronik bilezik (kelepçe) takılabilecek. Bu uygulama üç yıl boyunca uygulanabilecek.

Öneride ayrıca evlilikteki şiddet sorunlarına karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla 25 Kasım ulusal eylem günü olarak kabul edildi.

Fransa Sosyalist Partisi (PS), kadına yönelik şiddete karşı yasanın oylanmasını selamlayarak, “önemli bir ilerleme” dedi. PS, yasanın uygulanmasını gözeteceklerini ve tetikte olacaklarını ifade etti.

2 YILDA 675 BİN KADIN ŞİDDET MAĞDURU

Bu tedbir, ülkede kadına yönelik artan şiddete bir yanıt niteliğinde. Hükümete göre son iki yıl içerisinde 675 bin kadın şiddet mağduru oldu. 2007 yılında 166, 2008 yılında 156 kadın şiddet nedeniyle yaşamını yitirdi. Çiftler arasındaki cinayetler, tüm cinayetlerin yüzde 20’sine yakının temsil ediyor.

ANF

Bu haber toplam 6761 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.