1. HABERLER

  2. KİTAPLIK

  3. Her Cumartesi Rüya - İbrahim Yıldırım

Her Cumartesi Rüya - İbrahim Yıldırım

Kendine has kurgusu, zaman algısı ve dil anlayışıyla birçok yönden ayrışan 'Her Cumartesi Rüya' ülkenin yakın geçmişinden izler taşıyan hüzünlü ve bir o kadar eğlenceli bir roman

A+A-

CELAL GÜR / Radikal Kitap


‘‘Aşk ciddi bir akıl hastalığıdır,” der Platon. Haklılık payı da oldukça fazladır üstelik. Kişinin beyin kimyasını bozan, ruhsal dengesini altüst eden, sanrılara, saçmalığa varan sayıklamalara sebep olan, yazılmış onca sanatsal metinlere, masallara, mesellere, veciz sözlere, büyüye, sihire, bilimsel akıl yormalara rağmen üzerinde ittifak sağlanamayan çetrefilli bir konudur aşk. Kimine göre ilkel benliğin genetik bir mirası, kimine göre insanın yüceliğine işaret eden, hikmeti derinlerde saklı gizli bir hazinedir. Kim bilebilir? Belki de her şey (yani aşk denilen şu üç harf) kafamızın içinde olup biten basit, biyolojik bir refleksten ibarettir sadece. İbrahim Yıldırım, ‘Her Cumartesi Rüya’, diğer adıyla Aşk ve Mevt Tabirleri’nde işte böylesine çetrefilli bir konuyu hikâye ediyor. Hikayenin talihsiz karakteri, ünlü reklamcı Suat Arıca’nın beklenmeyen ölümüyle şoke olan çocukluk arkadaşı doktor, bu beklenmeyen ölümün ardındaki sır perdesini aralamaya çalışıyor. Suat, eceliyle mi ölmüştür, birileri mi öldürmüştür, yoksa intihar mı etmiştir?

Göğsüne saplanmış bir örgü şişiyle bulunmuştur Suat. Ardında bıraktığı ve Son Rüya ismini verdiği defterleri okuyan doktor, onun bu sofistike ölüm şekli üzerine kafa yorar. Rüya Alandız isimli bir kadına saplantı derecesinde bir aşkla bağlandığını öğrenir. Doktor, Suat’ın ölümünü aydınlatma çabasını önceleri arkadaşına duyduğu vefa borcuyla açıklamaya çalışır. Fakat zamanla aynı saplantılı ruh haline bile isteye kendisi de girer. Aşkın cezp edici büyüsüne kapılır. Suat’ın defterlerinde kullandığı Arapça, Farsça ve Osmanlıca sözcükleri sökebilmek için dersler almaya başlar ve hatta edebiyatla pek ilgisi olmadığını söyleyerek romanı yazabilmek adına yaratıcı yazarlık kursuna bile gider. Suat’ın aşkını ve acısını içselleştiren doktorun aynı trajik yola girdiğini gören ve durumundan endişelenen psikiyatr uzamanı arkadaşı ona tavsiyelerde bulunur. Yeri gelir kızar, öfkesini kontrol edemediği durumlarda ise bir doktora yakışmayan hakaretlerde bulunur. Fakat çabalarının boşuna olduğunu, kulak arkası edildiğini görünce düştüğü çaresizlikten midir yoksa gerçekten öyle midir bilinmez, arkadaşının bu amansız hastalığına manidar bir teşhiste bulunur: Bilinmeyen bir hastalık.

Yazarın Niyeti

Suat Arıca’nın aşkın cezbesiyle kaleme aldığı yazıları ve onu yorumlamaya çalışan doktorun yazgısı zamanla ortaklaşır. Hikâyeyi çift karakterli ve sarmal bir yapıya sokan bu durum yazarın tercihinden daha çok sanki roman kahramanlarının dayattığı içsel bir zorunlulukmuş gibi algılanır. Belki de romanın çift isimli olması da bu yüzdendir. Kelimelerin simgeselliği ve metaforik anlatımı hikayenin kahramanlarının yaşadığı zihinsel sürece uygun bir atmosfer oluşturmaktadır. Nihayetinde metnin niyetiyle yazarın niyeti arasında bağdaşıklık kurma çabasından çok neden-sonuç ilişkisinin kesifliğinden dolayı çağrışım zenginliği olabildiğince geniş tutulmuş ve bilinç akışı tekniği ustaca kullanılmıştır.
Roman, Firar Temrinleri, Hilkat değişikliği, Mahremiyet İhlalleri ve Eziyetlerin Teşviki başlıklarını taşıyan dört ana dosyadan oluşmaktadır. İbrahim Yıldırım’ın diğer romanlarından hatırladığımız ve roman evreninin ana izlekleri olarak gördüğümüz alıntılama, kolajlama, pasajlar ve metinler arası ilişkiler düzleminde kurduğu bazı deneysel izleklere bu romanında da rastlamaktayız. Yazarın gerek kendine has kurgu tekniği, dil konusundaki yenilikçi tavırları, gerekse absürt diyebileceğimiz hikâye etme sanatı ile okur-yazar ilişkisini kendi üst gerçekliğine taşıyarak metni postmodern bir haz nesnesine dönüştüren özellikleriyle de deneysel metinlerle sıkı bir ilişki kurduğunu söyleyebiliriz.
Kendine has kurgusu, zaman algısı ve dil anlayışıyla birçok yönden ayrışan ‘Her Cumartesi Rüya’ ülkemizin yakın geçmişinden izler taşıyan hüzünlü ve bir o kadar eğlenceli bir roman.

HER CUMARTESİ RÜYA

Aşk ve Mevt Tabirleri
İbrahim Yıldırım
Doğan Kitap
2011
349 sayfa
25 TL.

Bu haber toplam 8069 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.