1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Hangi organlar stresten etkileniyor?

Hangi organlar stresten etkileniyor?

Günümüzde birçok kişi yüksek strese maruz kalıyor. Stresin vücudunuzdaki belli başlı organların fonksiyonlarını değiştirdiğini ve bunun etkilerini biliyor muydunuz? İşte stresten etkilenen organlar ve nedenleri...

A+A-

Birçok kişi hayatlarının belli dönemlerinde yüksek stres seviyelerine maruz kalmıştır, bu da fiziksel ve duygusal açıdan ciddi problemleryaratmıştır. Son dönemlerde Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından yapılan bir çalışma, strese maruz kalan yetişkinlerin %40’ının  uyumakta zorlandığını göstermiştir. Stresin vücudunuzdaki belli başlı organların fonksiyonlarını değiştirdiğini biliyor muydunuz? Stresin hayatınızı nasıl etkilediği hakkında daha iyi bilgi verebilmek için, stresten etkilenen organlar ve nedenlerini sizin için paylaştık.

Cilt 
Stres vücudunuzun iltihaplanmasına sebep olur, bu da cildinizin gözeneklerini tıkar. Bu tıkanma, ciltte kırmızılık ve iritasyon oluşturarak ciltte yağın birikmesine sebebiyet verir. Bunun sonucunda cildinizde sivilce çıkar.

Karaciğer 
Stres hormonlarının birikmesi, karaciğer tarafından üretilen ve görevi karaciğer hastalığına yol açan karaciğer gözelerini yok etmek olan hücreleri etkisiz hale getirebilir.

Akciğer 
Akciğer fonksiyonunuz stres tarafından zayıflayabilir, bağışıklık sisteminiz de çeşitli dışsal faktörlere cevap vermekte zorlanabilir.

Beyin 
Aşırı stres vücudun kortizol olarak bilinen hormonunun üretiminin artmasına yol açar. Aşırı kortizol seviyesi ise beynin frontal korteksini (beynin karar verme ve hafızası ile sorumlu olan bölgeyi) etkileyebilir.


14-009.gif


Gözler 
Aşırı seviyedeki fiziksel ve duygusal stresin gözlerin etrafında titremeye yol açtığı görülmüştür. Çünkü stres göz kapaklarını açıp kapatmaya yarayan küçük bir kas grubunu tetiklemektedir.

Bağırsaklar 
Bağırsaklarınızın sağlığı, vücudunuzun genel sağlığı ile doğrudan bağlantılıdır, bu yüzden bağırsağınıza ve bütün sindirim sisteminize yeterince özen göstermeniz gerekir. Stres olduğunuzda, bağırsaklarınızda oluşan problemler gaz, kas ağrıları ve enflamasyona sebep olur.

Kalp 
Sürekli yüksek stres seviyesinin yarattığı gerginlik, kolesterolünüzü, kan basıncınızı ve kan dolaşımınızdaki trigliserit seviyesini arttırabilir.Kronik stresten muzdarip olan insanların sağlıklı bir kalp atış hızı edinmede zorlandıklarının görülmüştür.

Böbrekler 
Kortizol seviyesi stres yüzünden arttığında, böbrekleriniz fosfat salgılar, bu da kas zayıflığına, raşitizm gibi kemik hastalıklarına ve daha fazlasına yol açabilir.

 

Bu haber toplam 4219 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.