1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Hamilelikte Stresin Bebeğe Etkileri

Hamilelikte Stresin Bebeğe Etkileri

Stres, insan sağlığı üzerinde fiziksel ve psikolojik birçok etkiye sahiptir. Özellikle de gebelik döneminde yaşanan yoğun stres, yapılan araştırmalara göre bebek üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

A+A-

Yapılan araştırmalara göre, hamilelik döneminde yoğun strese maruz kalan anne adaylarının bebeklerinde, 17. Gebelik haftasından sonra nöral gelişimin olumsuz etkilendiği ortaya çıkmıştır. Gebelik sürecinin erken dönemlerinde, anne adayının yaşamış olduğu stresten dolayı vücut tarafından üretilen stres hormonuna, bebeklerinde maruz kaldığı belirtilmiştir. Kısacası anne adayının kortizolü bebeğin eşi yani plasentadan bebeğe ulaşabilmektedir.

Gebelik döneminde yaşanan stres bebeği etkiler mi?
Hamilelik döneminde yaşanan stres, plasenta ile bebeğe ulaşabilmektedir. Bundan dolayı da plasental bazı değişimler meydana gelirken, bebeklerin beyin fonksiyonlarında ve davranışlarında birtakım etkiler izlenmektedir. Yapılan bir diğer çalışmaya göre, yoğun stres maruz kalan bebeklerin hiperaktif olması, duygusal problemlere yatkınlığı ve davranış bozukluklarının olduğu belirtilmiştir. Hamileliğin ilk trimesterı yani ilk 3 ayında, organların gelişim evresinde çeşitli konjenital anormalliklerin ortaya çıkmasının sebepleri arasında stres de yer almaktadır. 

Hamilelikte üzüntü, stres ve sıkıntı gibi ruhsal durumların bebeğe bir zararı var mı?
Yapılan araştırmalara göre hamilelik sürecinde yoğun strese maruz kalan anne adaylarının yaşadığı stres boyutunun bebeği doğrudan etkilediği ortaya çıkmıştır. Bu etkiler ise:

- Erken doğum riski
- Düşük riskinde artış
- Düşük kilolu doğum
- Hiperaktivite
- Dikkat eksikliği
- Anksiyet
- Duygusal sorunlar
- Bebeğin zihinsel gelişiminin etkilenmesine bağlı olarak zeka geriliği görülmektedir.

Şayet anne adayı ciddi travmalar yaşamış ise, bebeğin ilerleyen yaşlarında ciddi psikolojik sorunlar yaşayabildiği tespit edilmiştir. Bu araştırmalar özellikle depresyon eğilimi ve şizofreni gibi önemli psikolojik hastalıklara yakalanma ihtimalinin arttığı yönündedir.

Hamilelik dönemindeki stres faktörünün azaltılması ve risk faktörlerinin önlenmesi için:

- Uyku düzeninin sağlanması
- Doktor kontrolünde fiziksel aktivite ve spor
- Sağlıklı beslenme

Gebelik hakkında merak ettiğiniz tüm soruları ve endişelerinizi mutlaka doktorunuzla paylaşmanız önerilmektedir. Bu sayede doğru bilgiyi edinerek, gereksiz yere stresin açığa çıkmasına neden olan korkuları engellemiş olacaksanız.
Eğer stres baş edemeyeceğiniz bir boyutta yaşanıyor ise, psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

 

Bu haber toplam 4955 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.