1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Hamileler İçin Büyük Tehlike!

Hamileler İçin Büyük Tehlike!

Kadınlarda en sık rastlanan kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rol oynayan en önemli etken HPV (Human Papilloma Virus), hamileler için büyük bir tehlike oluşturuyor.

A+A-

Kadınlarda en sık rastlanan kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rol oynayan en önemli etken HPV (Human Papilloma Virus), hamileler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Cinsel yolla bulaşarak, hem dış genital hem de iç bölgede lezyonlara sebep olan HPV, bu virüsü taşıyan annelerin bebekleri için de büyük bir risk. Bu nedenle yıllık jinekolojik kontroller sırasında HPV varlığından şüphe edilen durumlarda mutlaka HPV tarama testlerinin yaptırılması gerekiyor. e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, HPV’nin hamilelikteki riskleri ve tarama testinin önemini şöyle açıklıyor:
"Aktif HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Solunum sistemine yerleşen HPV çok ciddi problemlere sebep olabilir. Hamilelik sırasında şüpheli lezyon görülen vakalarda veya gebe kalmadan önce HPV varlığı saptanan annelerin gebelik sırasında HPV bakımından da takip edilmesi önerilmektedir."

HPV Nedir?

HPV, genital bölgede enfeksiyonlara sebep olan, en yaygın cinsel yolla bulaşan virüstür. Bugüne kadar HPV’nin 120’den fazla tipi tanımlanmıştır ve her geçen gün literatüre yeni HPV tipleri eklenmektedir. Bu tiplerden bazıları vücutta sadece siğil denilen basit lezyonların oluşmasına sebep olurken, bir kısmı ise kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi son derece ciddi bir tablonun ortaya çıkmasında rol oynar. ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda her yıl yaklaşık 1 milyon yeni HPV vakası saptandığı ortaya çıkmıştır. Yine yapılan bir araştırma sonucunda ise son 15 yılda HPV vakalarının yaklaşık 5 kat arttığı saptanmıştır. HPV, ciltten cilde temas sonucunda bulaşan bir virüstür. Siğiller genellikle virüs alındıktan 3-6 ay sonra ortaya çıkar. Bu dönemden önce klinik muayene sırasında başka herhangi bir belirti vermeyebilir. Kadınlarda siğiller genital veya anal bölgede bulunabilir. Bu nedenlerden dolayı HPV taraması tüm kadınlar ve özellikle hamileler için büyük önem taşımaktadır.

Her Gün 30 Kadın Rahim Ağzı Kanseri Oluyor

e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, rahim ağzı kanseri ile ilgili şu bilgileri de veriyor:
"Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), jinekolojik kanserler içerisinde ikinci en sık görülen kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008 yılı verilerine göre her gün 30 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmaktadır. Amerika'da yılda 1 milyon insanda da genital siğiller ortaya çıkmaktadır ve bu durum giderek artan bir grafik çizmektedir. Gelişmiş ülkelerde erken tanı protokollerinin gelişmesi ve aşılama programları sayesinde rahim ağzı kanserlerine bağlı ölüm oranları süratle düşmüştür. Rahim ağzı kanserlerinin gelişiminde Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonunun, en önemli etken olduğu günümüzde kabul görmektedir."

Bu haber toplam 3553 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.