1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Ebeveyn Çocuk İlişkisinde Yaygın sorunlar

Ebeveyn Çocuk İlişkisinde Yaygın sorunlar

Eda Çelebi'nin sunduğu Eda'yla Gün Ortası'na Psikolog Dr. Meltem Kavcar Sırmalı konuk oldu. Sırmalı, ebebeyn ve çocuk ilişkilerinde yaşanan sorunlara değindi.

A+A-

Radyo 7’nin programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Psikolog Dr. Meltem Kavcar Sırmalı konuk oldu. Kavcar programda, anne kız ilişkilerinde sevgi bağının yeterli olmadığını ve baba oğul ilişkilerinin ise daha şiddetli olduğunu söyledi.

EDA: Kuşat çatışması aileleri ne kadar tehdit ediyor?

Meltem Kavcar Sırmalı: Aileler içinde oldukça büyük rol oynuyor. Kuşak çatışması çok sıkıntı yaratabiliyor. Anne babaların büyüdüğü dünyayla çocukların doğup büyüdüğü dünya birbirlerinden o kadar farklı ki anne babalar belki de o dünyayı çok iyi bilmiyor bu sebeple de sıkıntılar yaşanıyor. Anne babalar çocuklarının genelde kendilerinin devamı olmasını bekliyorlar.

EDA: Ergenlik döneminde çocuklara ne kadar yakın olmak gerekiyor?

Meltem Kavcar Sırmalı: Çocuklara çok yakın olmak gerekiyor ama çocuklardan bize aynı yakınlığı beklememek gerekiyor. Çünkü onların dikkati bizden çok dışarıya yani arkadaşlarına yöneliyor. Daha önce biz onların dert ortağıyken her başları sıkıştığında onları koruyan kollayan bizken artık ergenlik döneminde onlar bu görevi arkadaşlarına veriyorlar. Ergenlik çağında gencimizin doğru ve yanlış kavramları tam yerine oturmamış oluyor. Yaptığının nereye varacağını hesap edemiyor. Onları bunaltmadan saygısızlık yapmadan takip etmek lazım.

EDA: Birbirlerinden ayrı anne babalar var. Arada kalan çocuklarla durum ne olacak?

Meltem Kavcar Sırmalı: Anne babalar çok büyük bir yanlış yapıyor. Çok müdahil oluyorlar ve çok büyük yanlışlara sebep oluyorlar ve olan hep çocuğa oluyor. Çünkü erişkinler hayatlarına bir şekilde devam ediyorlar ama o çocuğunun ruhunda açılan yaralar ömür boyu devam ediyor. Ve çocuğa hayat boyu yanlış yaptırıyor. Boşanmak demek anne babalıktan istifa etmek değildir. Çocuğun boşanmış bile olsa annesi ve babası sağlıklı olarak iletişim kurmaya devam etmesi gerekir. Ayrılmayı planlayan ya da ayrılmış olan anne ve babalar bu düzene çok dikkat etsinler. Haftanın gün ve saatlerini belirleyip o gün ve saatlerde görüşün. Bu çocuğun ruhsal ve zihinsel gelişimi açısından çok önemli bir kuraldır.

EDA: Anne kız ilişkilerinde sevgi bağı gerçekten problemleri aşabiliyor mu?

Meltem Kavcar Sırmalı: Maalesef çok yeterli olmuyor. Sevgi yaşamdaki en büyük besin kaynağımızdır. Eğer sevgi yoksa hayatımızdaki diğer alanların tam yerinde olması bizim sağlıklı bir insan olmamıza yetmiyor. Sevgi varsa diğer alanlardaki bazı eksikliklere rağmen biz hayata devam edebiliyoruz. Ama anne ile kız arasındaki problemi sadece sevgi aşmaz ve saygı çok önemlidir. Anne olarak kızlarımıza saygı göstermiyoruz. Biz istiyoruz ki onları biz şekillendirelim. Hatta yaşları ciddi bir yere gelse bile hala biz anne olarak müdahale ediyoruz.

EDA: Baba oğul ve kız ilişkilerinde durum nedir?

Meltem Kavcar Sırmalı: Baba oğul ilişkileri de çok karmaşık bir ilişki biçimidir. Kadınlarla erkekler arasında rekabeti öğrenmeyle ilgili bir farklılık var. Erkekler çok küçük yaştan itibaren açık rekabeti öğreniyorlar. Kadınlar arasında ise bu böyle değildir. Küçük kız çocuklarına baktıklarınızda onların rekabet etmediğini ortak oyun oynadıklarını görürsünüz. Kadınlar sadece rekabet alanları örtüşürse çok sert rekabet ederler. Ama rekabet alanları örtüşmediği müddetçe müthiş dost olabilirler. Babalar oğullarının büyüdüğünü ve kendi yerlerini almaya başladığını kabul etmekte sıkıntı yaşarlar. Baba oğul çatışmaları anne kız çatışmalarından daha şiddetlidir.

EDA: Dinleyicilerimize neler önerirsiniz?

Meltem Kavcar Sırmalı: Önce bakalım çocuklarımızla iletişimde nelere dikkat edeceğiz. Çocuklarımızı sadece sevmek yetmiyor onlara mutlaka saygı göstermeliyiz. Onların mutlaka büyümelerine izin vermemiz lazım. Bir şeyleri bizden daha iyi bilmeleri bizim için kötü bir tarafı yok bu konuda egonuzu sakinleştirmeniz lazım. Çocuklarımızla ilişkilerimizde şiddetin hangi tür olursa olsun hiç birinin iyi bir yeri yok. Çocuk sahibi olmak çok ciddi bir sorumluluktur. Eşlerinde birbirine saygıyla yaklaşması çok önemlidir.

Haber7.com

Bu haber toplam 9467 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.