1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Corona Travmasında Psikolojik Sağlamlık

Corona Travmasında Psikolojik Sağlamlık

Corona ilk başladığında çocukların psikolojik olarak olumsuz etkilenecekleri ve onlarda travmaya neden olabileceğini yazmıştım. Fakat bugün sadece çocuklar değil gençler ve yetişkinler de travma tepkileri gösterebilmektedir.

A+A-

Corona belirtileri gösteren bir çok insanda olduğu gibi ölüm gerçeği ile yüzleşme korkusu hepimizi teslim alabiliyor. Bu da insanda yalnızlık, içe kapanma, suçluluk ve çaresizlik duygularının hakim olmasına neden oluyor. Sürekli kendini izlemeye, kontrol etmeye ve corona belirtilerinin ne zaman artacağına dair bir tetikte olma hali başlıyor...

Her yaştan ve meslekten insanı ayırt etmeyen ortak bir tehditle karşı karşıyayız. Bu nedenle herkes elindeki imkan dahilinde maske+mesafe ve temizliğe dikkat ederek kendi önlemini almalıdır. Bu önlemi alırken çocuklarda da bu bilincin oluşması için onlara destek olmalı, onları uyarmalı ve yönlendirmelidir. Çünkü onlar yaşları gereği tedbir konusunda ihmalkar olabilirler. Yaşları gereği de anne babanın yönlendirmesine bazen de frenlemesene psikolojik olarak ihtiyaç duyarlar.

Kendinizde corona belirtileri gördüğünüzde çaresizlik ve korku duyguları hissedebilirsiniz. Ardından yalnızlık duyguları depresyona neden olabilir. Öncelikle bunlar normal olup sakin olmaya çalışınız. Durumu sakince eşinize, yakınlarınıza söyleyin ve izole olun. Çocukları da tedirgin etmeden grip olduğunuzu ve uzak durmalarını söyleyin. Devamında 112'yi arayıp sizi yönlendirmelerini isteyin. Korkmayın.

Allah'a dua edip tevekkül edin. Takdiri ilahi neyi takdir etmişse o olacaktır. Fakat biz tevekkül gereği kendi tedbirlerimizi almalıyız.

Öncelikle bu hastalığa yakalanan herkes ölmüyor. Fakat genç yaşlı ayırt etmiyor ve ölümlere neden oluyor. Bu nedenle böyle bir durumda ilk önce yakınlarımızı korumak için dikkat etmeliyiz. Bu süreçte psikolojik sağlamlık çok önemlidir. Corona olan yakınlarımıza destek olmalı, telefonla görüşülmeli ve ziyarete gidilmemelidir. Dua edip ihtiyacı olup olmadığı sorulmalıdır. Bunu yaparken de çok sık aralıklarla, sabah akşam telefon açılıp karşıdaki kişinin ölümünü bekler gibi yapılmamalıdır. Karantina sürecindeki insan, yaşadıklarını ve ilişkilerini muhasebe etmeye, ölüm ile hayat arasında gidip gelmeye ve dostlarına duyduğu özlem duyguları iç içe geçmiş bir şekilde yoğun bir duygulanım içerisinde olabilir.

Bu nedenle yakın çevresinin desteğine ve iyi dileklerine ve dualarına ihtiyaç duyarlar. Selam ve dua ile.

Kaynak

Bu haber toplam 8065 defa okunmuştur
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.