Boşanma Sonrası Kadın ve Erkek Psikolojisi

Boşanma Sonrası Kadın ve Erkek Psikolojisi
Kadın ve erkek için boşanma süreci ve sonrası oldukça zordur. Boşanma sonrası psikolojik durumunun düzelmesi için yapılması gerekenleri sizler için bir araya getirdik.

Boşanma Sonrası İnsan Nasıl Etkilenir?

Boşanma sürecinin kadından erkeğe farkılılık gösterdiği bir gerçektir. Ancak yaşanılan bu sürecin herkes için oldukça zorlu olduğunu kimse görmezden gelemez. Şimdi sizler için kadın ve erkeğin boşanma sonrasında psikolojilerinin nasıl olduğunu ayrı ayrı inceleyeceğiz.


Boşanma Sürecinin Kadının Üzerine Etkileri / Boşanan Kadın Psikolojisi Nasıldır?

Kadın için bu süreç hem maddi hem de manevi yönden büyük etkilere neden olabilir.
Finansal etkiler kadınları etkileyen durumların başında geliyor. Ayaklarınızın üzerinde durmayan, yani çalışmayan kadınlar için bu süreç daha da zor hale gelir.
Mutsuz evliliklerin sonrasında kadın, bir daha evlenemeyeceği, iyi bir eş adayı bulamayacağı ve kimseye güvenemeyeceği şeklinde düşüncelere kapılır.
Toplumumuzda çoğu kadın ise çevresindeki insanların ona boşanmış kadın gözüyle bakmaya başladığını düşünürler. Bu toplumsal baskılar kadın üzerinde oldukça fazla hissedilebilir.
Hiç kuşkusuz çocuğu olan bir anne bu süreçte daha da zorlanır. Çoğu zaman bu sebeple çiftler ayrılmanın önüne geçiyor. Anne bu süreç içerisinde çocuklarını babasız büyütmemek için kendi mutluluğundan vazgeçebiliyor. Böylece kadın depresyon boyutuna gelebilecek bir süreç içerisinde kendisini bulabiliyor.
Kadınlar boşanma sürecinin öncesi ve sonrasında ortada aldatmadan yana bir sorun yoksa erkeklere oranla daha suçlu hissediyorlar. Bu ilişkiyi kurtarmak sanki kendi ellerindeymiş gibi psikolojiye bürünebiliyorlar. Unutulmaması gerekiyor ki bu durum iki taraflıdır.


Erkekler Üzerinde Boşanma Sürecinin Etkileri

Yapılan araştırmalara göre boşanmış ya da evlenmemiş erkeklerde madde bağımlılığı ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.
İlişkiden sonra erkekler genellikle partnerini suçlayıcı şekilde yaklaşır. Toplumsal olarak kabul gören yaklaşım genelde bu yönde oluyor. Kadınların ilişkileri sürdüremedikleri yönünde bir baskı oluşma olasılığı daha da fazla olur. Bu yönde hiç kuşkusuz erkek bu süreci daha kolay atlatabilir.
İlk başta erkeklerin çoğu kurtuldum tarzında bir hisse kapılırken sonraları ise yalnız olmak erkeği kötü yönde etkileyebiliyor.
Erkeklerin arkasını toparlayan kadın rolü ortadan kalkınca, motivasyon, öz bakım gibi konularda erkekler oldukça güçlük çekiyorlar.


Boşanma Sonrası Psikolojik Sorunlar Nasıl Atlatılır?

Kadın ve erkek için büyük zorluğu olan boşanma sonrasında yaşanılan psikolojik yıkımları düzeltebilmek için neler yapılmalı, nasıl bir yol izlenmeli? İşte boşananlara tavsiyeler;
- Boşanmak ilişkilerin doğasında var olan ve günümüzde de normal karşılanması gereken bir süreçtir. Bundan dolayı kişinin hayatın sonu olmadığını kendisine sürekli hatırlatması gerekir.
- Öncelikle biten bir ilişkinin sonrasında kişinin yapacağı en önemli şey, karşısındakine ve kendisine zaman vermesidir. Bu süre içerisinde sosyal çevresinden destek alması oldukça önemlidir. Çözülemez bir durum olduğunda mutlaka psikolog yardımı alması gerekmektedir.
- Bu süre kapsamında kişiye geçmişini hatırlatacak aktivitelerde bulunmaması, duygularını depreştirecek film, müzik gibi uğraşlardan uzak durması gerekir. Geçmişe dair alışkanlıklarınızı yavaş yavaş değiştirin. Bu durum sizin kendinizi toparlamanıza yardım edecektir.
- Boşandıktan sonra yeni bir evlilik yapmaktan uzak durmalısınız. Bu noktada sağlıklı karar alabilmek için zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayınız.
- Eski eşinizle konuşmalarınızı mümkün olduğunca sınırlandırmalısınız. Onunla yaptığınız her konuşma sizi derinden etkileyecektir.
- Kendinizi iyi hissedecek şeyler yapın, arkadaşlarınızla bolca zaman geçirin, yatakta uzun süre kalmayn ve en önemlisi de hayatın devem ettiğinin farkında olun. Unutmayın, hiçbir şey sizden değerli değil, hiç kimse için üzülmeye değmez!

Kaynak

Bu haber toplam 19441 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.