Bankacılar stres altında
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Tuna, “Çalışanların strese bağlı kişilik özelliklerinin iş tatmin düzeylerine etkisi” konulu bir araştırma yaptıklarını, araştırmada bankacıların yüksek stres altında çalıştıklarının tespit edildiğini söyledi.
HURRİYET - Çorum Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muharrem Tuna, “Çalışanların strese bağlı kişilik özelliklerinin iş tatmin düzeylerine etkisi” konulu bir araştırma yaptıklarını, araştırmada bankacıların yüksek stres altında çalıştıkları ve alt kademede çalışanların işinden memnun olmadığı gibi sonuçlara ulaştıklarını bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Tuna, Çorum genelindeki 43 özel ve kamu bankasında 542 çalışan üzerinde uyguladıkları ve anket usulüyle yapılan araştırmaya 198 banka çalışanının katıldığını söyledi.
Sungurlu Meslek Yüksekokulu Mütdürü Yrd. Doç. Dr. Tuna, araştırmanın amacı hakkında şunları söyledi:
“Çalışanların iş tatmininin sağlanması, örgüt yöneticilerinin önemle üzerinde durmaları gereken konulardan biridir. Çünkü, iş tatmininin düşük olması, çalışanlar üzerinde bireysel ve örgütsel birçok olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle, örgütlerde iş tatminini etkileyen faktörlerin araştırılması, örgütsel davranış literatürüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.
Bu çalışmada, bankalarda strese bağlı A ve B kişilik tiplerinden hangisinin yaygın olduğu, iş tatmini ve cinsiyet ilişkisi ile iş tatmini ve görev arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Bunun yanında kişilik tiplerinin, iş tatminine etkisi belirlenmeye çalışılmaktadır.”
ARAŞTIRMANIN BULGULARI
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Tuna, araştırmanın ilk kısmında yer alan demografik sorulardan elde edilen bulguları şöyle sıraladı:
“Deneklerin yüzde 50,3'ü kamu bankası, yüzde 49,7'si özel bankada çalışmaktadır. Yüzde 66,7'si erkek, yüzde 33,3'ü kadındır. Yüzde 49,1'i 21-30, yüzde 28,5'i 31-40, yüzde 15,1 ise 41-50 yaş grubuna dahildir. Yüzde 52,1'i lisans, yüzde 15,2'si ön lisans, yüzde 27,9'u lise mezunudur.
Yüzde 47,9'u 5 yıldan az süreden beri, yüzde 18,2'si ise 10-14 yıl arası çalışanlardan oluşmaktadır. Yüzde 50,3'ü banka memuru ya da eş değer bir görevde çalışanlar, yüzde 33,9 şef, yüzde 5,4'ü ise banka müdürlerinden oluşmaktadır. Yüzde 43,0'ı 1.001-1.500 YTL gelir aralığında, yüzde 30,3'ü 501-1.000 YTL gelir aralığında yer almaktadır.”
ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI
Banka çalışanları üzerinde yapılan bu araştırmada, çalışanların büyük bir kısmının “A Tipi” kişiliğe sahip olduklarının ortaya çıktığını anlatan Yrd. Doç. Dr Tuna, şunları kaydetti:
“Bu da, banka çalışanlarının yüksek stres altında çalıştığının göstergesidir. Yüksek stres düzeyinin bireysel ve örgütsel birçok soruna neden olması, yöneticilerin bu konuya gereken önemi vermesini zorunlu kılar.
Araştırmada, A ve B tipi kişilik ile kişilerin iş tatmin düzeyi arasında bir ilişkiye rastlanamamıştır. Tatmin alt faktörleri açısından değerlendirme yapıldığında, işin çalışanları her zaman meşgul etmesi, kişiye tek başına çalışma olanağı vermesi, amirlerin çalışma arkadaşlarını idare biçimi, çalışanın ailesi ya da çevresindeki kişilere fayda sağlaması ve terfi imkanı ile kişilik tipleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Araştırmada, erkeklerin iş tatmin düzeyinin bayanlara göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında, iş tatmini üst düzey yöneticilerde yüksek, iş görenlerde ise daha düşük bulunmuştur.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.