Atak geçirenin yakınları da panikliyor

Atak geçirenin yakınları da panikliyor
Bugün Gazetesinde Panikatak dosyası devam ediyor. İşte yanıtlanan sorular... Hangi tür rahatsızlıklar panik atağa yol açar? Depresyon ile bağlantısı var mı? Tetikleyen unsurlar var mı?...

Panik atakta enerji azlığı, hiçbir şeyden keyif alamamak, enerjisizlik, uyku ve iştah düzensizliği, halsizlik, kalp çarpıntısı, daha ileri durumlarda ölüm düşüncesi gelişiyor. 'Ölsem daha iyi' diyebiliyor hasta. Böyle bir ruh hali bu.

Hastalığın ne olduğunu tanımak, belirtilerini bilmek önemlidir. Bu hastalığın öldürmediğini bilmek de çok önemli tabii ki. Bir panik ataklı kişinin geçirdiği atak sırasında yakınları da panik oluyor çünkü. Bu atakların tehlikeli olmadığını bilmek şu anlamda önemli; çünkü bilindiği zaman her yeni atakta onu tekrar hastaneye götürmek gerekmiyor.

Hangi tür rahatsızlıklar panik atağa yol açar?

Hasta yakınları, tedavinin düzenli sürmesine yardımcı olmalı. Uzun süreli ve stresli yaşam öyküleri panik atağa yol açabiliyor bunu söylemiştik. Psikiyatrik rahatsızlıklardan depresyon, panik atağa ciddi bir zemin hazırlıyor. Depresyon süreci içinde bir noktada panik atak gelişebilir.

Depresyon ile bağlantısı var mı?

 Depresyon en yaygın psikiyatrik rahatsızlıktır. Tüm dünyada her dört kişiden biri, yaşamanın belirli bir döneminde depresyon yaşayabiliyor. Nasıl bir rahatsızlıktır dersek, mutsuzluk, karamsarlık, hayattan tat almama duygusu, güne başlamakta zorlanma, enerji azlığı, normalde çok keyif alınan durumlardan bile artık keyif alamamak, enerjisizlik, bununla birlikte görülen uyku ve iştah düzensizliği, halsizlik, kalp çarpıntısı, baş ağrısı eşlik edebiliyor, daha ileri durumlarda ölüm düşüncesi gelişiyor. 'Ölsem daha iyi' diyebiliyor hasta. Böyle bir ruh hali bu. Depresyonla diğer kaygı bozuklukları bir arada görülebildiği gibi iç içe de geçebiliyor. Dönem dönem bu tür rahatsızlıklar görülüyor.

Tetikleyen unsurlar var mı?

Beyin kimyasıyla ilgili dönemsel, ani bir stresle tetiklenebiliyor ayrıca. Özellikle kişi üzüntü veren bir yaşam olayı geçirdiğinde, eğer depresyondaysa bir anda panik atak geçirebiliyor. Yani tabloya panik atak eklenebiliyor. Ve aslında hastalar bilmeli ki, depresyon, antidepresan ilaçlar ve terapi ile çok rahat ortadan kaldırılabilen bir hastalık. Tabii ki, yaşandığı sırada hem hasta, hem yakınları için ızdırap veren bir hastalık. Tıpkı panik atak gibi ve üzerine panik atak eklenince durum daha da zorlaşıyor.

Kaynak: BUGÜN GAZETESİ

UZM. DR. SEMRA KAYA BARİPOĞLU- UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi (0216 633 06 33)

Bu haber toplam 2404 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.