1. YAZARLAR

  2. Maruf BEÇENE

  3. Yeni Rehber Öğretmenler İçin Öneriler
Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni Rehber Öğretmenler İçin Öneriler

A+A-

Yeni Atanan Rehber Öğretmenler İçin Okul Ortamı ve PDR mesleği

 

Birçok üniversitede ilk derste, üniversitenin temel yapısı ve mantığı ele alınırken şu düşünce önemsenir: “Üniversite size hiçbir şey vermez, siz almak istemedikten sonra”   

Uzun yıllar meslekte çeşitli deneyimler kazanmış birçok kişi şu anlayışta birleşir: “Meslek, mesleği icra ederken öğrenilir

 

Bu iki anlayışı birleştirip şu şekilde formüle edebiliriz. Üniversite kişiye mesleğin mantığını verir, iş hayatı ise mesleğin reel işlevlerini öğretir. Konuya bu açıdan yaklaştığımızda Rehberlik ve psikolojik danışmanlıktan mezun olan bir kişi mesleğin genel mantığını almış, orta düzeyde bilgi sahibi ve mesleği icra boyutunda öğrenmeye hazır olarak kabul edilir. Mesleği icra etmeye hazır yeni atanmış rehber öğretmenler için pratikte karşılaşılan sorunlar ve meslekte kendilerini nelerin beklediği konusunda aşağıda ki konu başlıklarını ele alacağız.

1-     Okul İdaresi ve Rehberlik Hizmetleri

2-     Mesleğin kendisinden kaynaklanan sorunlar

3-     Yasal Mevzuat Görev Sorumluluk Alanları

4-     Öğrenci Talepleri

5-     Çeşitli Alanlarda PDR mesleği

 

Okul İdaresi ve Rehberlik Hizmetleri

Genel anlamda okul müdürleri PDR mesleği hakkında geniş bir malumata sahip değiller. Bu da rehberlik servisleriyle okul idaresi arasında zaman zaman çatışmalara sebep olmaktadır. Okul idaresiyle Rehber öğretmenler arasında olası çatışmalar şunlardır:

1-     Raporlu ya da izinli öğretmenlerin yokluğundan kaynaklanan boş sınıflara rehber öğretmenlerin girmelerini isterler.

2-     İdari görevlendirmelerde en çok Rehber öğretmenlere görev verirler. Örneğin İstanbul’un kurtuluşu etkinliklerine öğrenci götürme gibi.

3-     Gizlilik özelliğine sahip vakaların bilgilerinin paylaşımını isteyebilirler.

4-     Rehberlik servisi için gerekli test envanter doküman vb… ihtiyaçlara cevap verme konusunda ağır davranırlar.

5-     İdari işlerde yoğunluk olduğunda genelde rehber öğretmenlerden yardım isterler.

Bu tür konuları sorun olarak görmek her zaman mümkün değildir. Ancak eğer bu görevlendirme ve istekler Rehberlik hizmetlerinin öğrencilere ulaştırılması önünde bir engelse bu sorundur. Yeni Rehber öğretmenlere önerimiz; okul idaresiyle ilişkilerinde yasal sorumluluklarını ön planda tutmalarıdır. Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinde belirtilen görev ve sorumluluklar her zaman ve her yerde ilk sırada olmalıdır. Arta kalan zamanda veya düşük yoğunluklu dönemlerde okul idaresine yardımcı olmak elbette arzulanan bir şeydir.

Bir sonraki yazımızda Mesleğin kendisinden kaynaklanan sorunlar üzerinde duracağız.

Sonraki Yazı İçin Tılayınız

Bu yazı toplam 14665 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.