1. YAZARLAR

  2. Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

  3. 2011 YGS'de Başarının Temel İpuçları
Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

Yazarın Tüm Yazıları >

2011 YGS'de Başarının Temel İpuçları

A+A-

Ygs için az bir süre kaldı. 27 Mart tarihi kimi öğrenci için beklenen, kimisi için korkulan bir tarih…

Bu konuda bana sık gelen soruları sizinle paylaşmak istedim. Sınavdan önce birkaç öğrenciye,  birkaç veliye  ışık tutabilecek bir paylaşım olursa ne mutlu bana diye düşünüyorum.

1- Sınav merkezine yalnızca annem ya da babam gelsin istiyorum ama bunu söylersem üzülürler diye düşünüyorum, ama annem/babam gelirse kendimi kaygılı hissedeceğim ne yapmalıyım?

Kiminle kendinizi rahat hissediyorsanız onunla gitmenizi öneririm, verdiğiniz emeği de düşünürseniz kimse size bu konuda sorun çıkarmayacaktır. Bunu söylediğinizde alacağınız tepki düşündüğünüz kadar büyük olmayacaktır.

Bu noktada sınav kaygısının büyük oranda anne-baba kaygısından kaynak aldığını düşünürsek, ısrarla öğrencinin yanında yer almaya çalışmak ya da bu konuda sitem eden bir tavır sergilemenin öğrenciye yarardan çok zarar getireceği açıktır.

2- Sınavda stratejim ne olmalıdır? Yani Matematikten mi yoksa Fen den mi başlasam?

Bu konuda ölçme değerlendirme uzmanlarının her zaman söylediği gibi kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir. Yani size hangi alt test kolay geliyorsa onunla başlayarak zorluk derecesine göre sıralama yapmak en doğrusudur. Ancak genel olarak konuştuğum pek çok genç Türkçe-Matematik-Fen-Sosyal sıralaması ile çözdüklerini belirtiyorlar. Ama daha öncede söylediğim gibi önemli olan size en uygun gelen sıralama ile çözmenizdir.

3- Deneme sınavlarında zamanı yetiştiremiyorum. Gerçek sınavda da zamanı iyi kullanamayacağımı düşünerek endişeleniyorum. Ne yapmalıyım?

Deneme sınavlarında belli bir stratejiniz olsun derken zamanı kullanma konusunda da belli bir yöntemi artık geliştirmiş olmanız ya da son dönemde artık bunu yapıyor olmanız gerekiyor. Bu konuda her öğrencinin bildiğini varsaydım turlama tekniğini kullanmanızı öneririm. Turlama tekniği üzerinde uzun zaman harcadığınız halde çözemediğiniz soruyu işaretleyerek sınavın ya da alt testin bitiminde çözmektir.

Bir soru kendinize çok güvendiğiniz bir alanda bile olsa 2-3 dakikadan fazla zamanınızı alıyorsa lütfen sınav sonunda çözmek üzere işaretleyerek diğer soruya geçin.

Sınavda çok sayıda kitapçık türü olacağından çözemediğiniz birkaç soru sınavın en zor soruları olabilir. Yani sınava başlamış ve üst üste birkaç soruda zorlanmış olabilirsiniz. Bu soruların zorluk derecesi diğerlerinden yüksek olabilir. İşaretleyin ve sınav sonunda bu sorulara vaktiniz kalırsa geri dönün.

4- Ben Fen bölümü öğrencisiyim sosyal çözmeyi düşünmüyorum. Zaten katsayısı da düşük onun yerine matematik ve fen sorularına tekrar döneceğim. Sınavda önemli olan benim için kendi alanım ne dersiniz?

YGS de toplam 160 soru var. Bu soruların hepsini okumanızı ve mümkünse hepsini cevaplamaya çalışmanızı öneririm. Alanı fen olan başarılı bir öğrenci zaten soruların tümü için fikir yürütebilecek kadar bilgiye sahiptir. Kendi alanı dışındaki soruları da okumalı ve çözmeye çalışmalıdır.

Bu noktada uğraşarak belki de doğru çözemeyeceğiniz 2-3 soru yerine 40 soruluk sosyal alt testinden yapacağınız ve doğruluğu konusunda emin olduğunuz sorular sizin netlerinizi artıracaktır.

Eğer bu güne kadar herhangi bir deneme sınavında bu yöntemi denemediyseniz, evde çözdüğünüz bir deneme sınavında bunu denemenizi öneririm.

5- Sınava az kaldı ve benim hala birkaç konu eksiğim var, bunları düşünmekten diğer derslerle ilgilenemiyorum. Konu eksiğim iki konu var. Ne yapmalıyım?

6- Konu eksiklerine odaklanmak yerine sınavın geneli ile ilgilenin. Eksik iki konudan çıkacak birkaç soru için sınavdaki diğer soruları ve diğer alt testleri riske atmayın…

7- OKS de ya da SBS de başarısız olmuştum ya yine gerçek sınavda yapamazsam diye kaygılanıyorum. Sınavda gerçek performansımı göstermek için ne yapmalıyım?

Geçmişten getirilen bu tür düşünceler sınavda yalnızca kafanızı karıştırır. O günden farklı ve daha bilinçli olduğunuz gerçeğini kabul edin.

Sınavla ilgili öğrenciden şikayet eden velilere ve öğrencilere hep şunu söylerim herkes bu konu ile ilgili elinden geleni yaptı…Kimisi günde 500 soru çözdü, kimisi haftada. Herkes gücü oranında çalıştı ve elinden geleni yaptı. Yaptıkları yeterli olmayanlar için de seneye tekrarlama yolu açık…Bunu duyduğunuzda biliyorum söylemesi kolay tekrar kim çalışacak, bir yıl daha bu çekilir mi diyorsunuz ama hayatta her şeyin bir anlamı var. Kazanan, kaybeden, başarılı, başarısız ne demek bunu sınav belirlemiyor…

Bu yazı toplam 11515 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum