1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası Başladı

10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası Başladı

Ülke nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan ancak toplum tarafından çok da fark edilmeyen engelliler, Engelliler Haftası kapsamında sorunlarını dile getirecek

A+A-
Ülke nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan ancak toplum tarafından çok da fark edilmeyen engelliler, Engelliler Haftası kapsamında sorunlarını dile getirecek. Devlet kurumları ve sivil toplum örgütleri de özürlülere yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyecek.
 
10-16 Mayıs Engelliler Haftası çerçevesinde, TCDD 100 engelli çalışanını, ''engelli vagonu'' ile tatile gönderecek. Devlet Demiryolları ve Kamuda Çalışan Engelliler Derneğinin iş birliğiyle düzenlenen gezi kapsamında, çoğunluğu doğu ve güneydoğu illerinden gelen engelli demiryolcular, İskenderun Arsuz Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde misafir edilecek.

Genelkurmay Başkanlığı da engelli vatandaşlar için temsili askerlik uygulaması yapacak. ''Engelli vatandaşların kutsal askerlik hizmetini bir gün süreyle yerine getirebilmelerini sağlamak'' amacıyla gerçekleştirilen uygulama, 14 Mayıs’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birliklerde yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonunda, Prof. Dr. Hikmet Karagöz tarafından 166 din görevlisine, ''İslam'ın engellilere bakışı ve tanıdığı kolaylıklar'' konusunda bilgi verilecek.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da engelli vatandaşları makamında kabul ederek, sorunlarını dinleyecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de engelli vatandaşlar için konser, şiir dinletisi ve bowling turnuvası düzenleyecek. 12 Mayıs Salı günü Kocatepe Kültür Merkezi'nde Grup Bulut, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Korosu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Grubu, Rock Müzik Grubu konser verecek. 13 Mayıs Çarşamba günü, Görme ve Ortopedik Engelliler, Optimum Alışveriş Merkezi'nde bowling turnuvasında karşılaşacak.

Ayrıca çeşitli sivil toplum örgütleri, konferans ve panellerle sorunlarını dile getirecek, düzenleyecekleri etkinliklerle toplumsal farkındalık yaratılmasını sağlayacak.
 
Engelliler Haftası dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında şunları söyledi:

“Özürlü vatandaşlarımızla ilgilenmek, onlara her bakımdan destek olmak, sosyal devlet anlayışının en önemli ölçü ve gereklerinden biridir. Tabii ki, öncelikli çabamız özürlülüğün engellenmesine yöneliktir. Hükümet olarak, anne ve çocuk sağlığının korunması, yeterli beslenme imkânlarından ve sağlık hizmetlerinden etkin ölçüde istifade edebilmesi, iş ve trafik kazalarının azaltılması üzerinde hassasiyetle duruyoruz. ‘Özürlüler Yasası’yla, sorunların bir an önce çözüme kavuşması için çok önemli bir adım attık. Bu yasayla, özürlülerimizin karşılaştıkları hukuki, sosyal ve fiziki engellerin ortadan kaldırılması çalışmaları daha da hız kazanacaktır. İnanıyorum ki artık özürlülerimiz üreten, bağımsız bireyler olarak, spordan sanata, yönetimden ticarete, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde daha çok yer alacaklardır.”

ENGELİLİK TOPLUMDA BİLİNMİYOR

Özürlüler İdaresi Başkanlığınca ''toplumun özürlülere bakışı'' konusunda yapılan kamuoyu araştırması, katılımcıların yüzde 40'ının toplumda ne kadar özürlü yaşadığını bilmediğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 13,5'i ise bir milyondan az özürlünün olduğunu düşünüyor.

Özürlülerin en önemli sorununun hayatlarını kolaylaştıracak fiziki düzenlemelerin yokluğu sananların oranı yüzde 28 iken, devletin ve toplumun ilgisizliğinin özürlüler için bir sorun yaratacağını düşünenlerin oranı yüzde 15'te kalıyor.

Araştırmaya katılanların yarıya yakını, özürlülüğe akraba evliliğinin neden olduğunu düşünürken, katılımcıların sadece yüzde 12'si yeterli sağlık hizmeti alınmamasının da özürlülüğe neden olabileceğini ifade ediyor.
Bu haber toplam 5058 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.