1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Yüksek tansiyon ve stres beyin krizlerini tetikliyor

Yüksek tansiyon ve stres beyin krizlerini tetikliyor

Türkiye'de yılda ortalama 125 bin kişide görülen 'beyin krizi'nin yüzde 70'inin yüksek tansiyondan kaynaklandığı belirtildi.

A+A-

Fatih Karakılıç / ZAMAN


Hastaların 3'te 1'i kriz sırasında ölüyor, 3'te 1'i de hayatlarını başkalarına bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalıyor. Beyin krizi riskini azaltmak için ise öncelikle stresten uzak durulması gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Göncü, beyin kanaması ya da beyinde damar tıkanması sonucu oluşan 'beyin krizi'nin, Türkiye'de yılda ortalama 125 bin kişiyi etkilediğini, 65 yaşın üzerinde olma, kalp, şeker hastalığı, damar sertliği, genetik miras, horlama, aşırı sigara, alkol kullanma, yüksek kolesterol, hareketsiz hayat, menopoz ve şişmanlık gibi etkenlerin de krize yol açtığını kaydetti.

Dr. Göncü, hastalığın, aniden oluşabildiği gibi bazen birkaç saat veya birkaç gün içinde de yavaş yavaş gelişebildiğini kaydederek belirtilerle ilgili şu bilgileri verdi: "Geçici veya kalıcı olarak vücudun bir yarısında meydana gelen uyuşma, karıncalanma, kuvvet azalması veya kuvvet kaybı, bir veya iki gözde oluşan bulanık görme veya görme kaybı, konuşma ve anlamada duraklamalar, bilinçte veya denge halinde ani bozulma gibi belirtiler gösteriyor. İlk 3 saat içinde müdahale edilebilen ve beyin dokusuna tekrar kan gitmesi sağlanabilen hastalarda, felç tamamen ya da çok az hasarla düzelebiliyor." 

Bu haber toplam 3590 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.