1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Yeni testle otizm teşhisi çok kolay

Yeni testle otizm teşhisi çok kolay

Yeni bir testle 2 yaşındaki çocuklarda bile otizm teşhisi mümkün oluyor.

A+A-

EMİN ARVAS - TÜRKİYE - Yeni bir testle 2 yaşındaki çocuklarda bile otizm teşhisi mümkün oluyor. Yeni teknikte, sara teşhisi için onlarca yıldır kullanılan, EEG kafatası tarama cihazından faydalanılıyor. Beyin faaliyetlerindeki zayıflığın araştırıldığı bu testte, yaşları 2 ila 12 arasında değişen binden fazla çocuk üzerinde yapılan araştırmada otizm teşhisinde yüzde 90 nispetinde doğruluk elde edildi.

Boston Çocuk Hastanesi tarafından geliştirilen uygulamanın otizm teşhis ve tedavisinde büyük kolaylık sağlaması bekleniyor. Bunun uzman personel eksikliği çekilen 3. Dünya ülkelerinde de işleri büyük ölçüde kolaylaştıracağı kaydedildi.

Normalde otizm teşhisi zor ve uzun bir süreç. Psikolojik testlerin de gerektiği süreçte çoğu zaman otizm teşhisi çocuk 5 yaşına girinceye kadar yapılamıyor.

Doktor ve mühendis Dr. Frank Duffy, teşhisin kolay bir yolunun olabileceğini düşünerek, çoğu bilim adamı MRI tarayıcılarına başvururken çok daha basit ve ucuz EEG yöntemini seçti. Bu uygulamada kafatasına elektrodlar yerleştiriliyor ve beyin faaliyetleri inceleniyor. Araştırmada otist çocuklarla sağlam çocukların beyin faaliyetlerinde büyük farklılık tespit edildi. Otist çocuklarda beynin farklı bölgeleri arasında bağlantının genel olarak daha zayıf olduğu görüldü. 

Dr. Duffy, şimdi EEG'yi yine otizmle alakalı Asperger sendromunun teşhisinde kullanmayı planlıyor. Bu sendrom da ortalama olarak ancak çocuklar 11 yaşlarına geldiklerinde teşhis edilebiliyor.

İngiltere'de Milli Otizm Derneği'nden Caroline Hattersley de EEG taramaları hususunda testlerin devam etmesi gerekse de otizmin daha erken teşhisine yol açabilecek her türlü bilimsel gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Bu haber toplam 4579 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.