1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Yeni öğrencilere duyu taraması yapılmalı

Yeni öğrencilere duyu taraması yapılmalı

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 34 bin ilköğretim kurumunda 11 milyon civarında öğrenci okuyor.

A+A-

MERHABA GAZETESİ - Öğrencilerin bedensel sağlıkları kadar ruhsal durumları da önem taşıyor. 2008-2009 eğitim öğretim yılı ders zilinin çalmasına sayılı günler kala toplum sağlığı uzmanlarından önemli uyarılar geldi.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Okul Sağlığı Komisyonu üyesi Doç. Dr. Oktay Sarı, ilköğretime yeni başlayan öğrencilerin ilk bir haftalık adaptasyon dönemlerinde mutlaka görme ve işitme muayenesi yapılması gerektiğini ifade etti.

Görme ve işitme problemi olan çocuklardaki bu sorunların çoğu zaman aile ve öğretmenler tarafından bilinemediği için başarısızlık ya da başarıda kayıp ortaya çıktığını dile getiren Doç. Dr. Sarı, özel okullar da dâhil olmak üzere ilköğretim okullarında rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Çocuktaki psikolojik sorunların kaynağının kendisi olabileceği gibi aile ya da çevrenin de etken olabileceğine işaret eden Sarı, "Bazı rahatsızlıklar sonradan edinilmiş olabileceği gibi bir kısmı da doğumsal olabilir. Başarısızlığın sebebi olan bu gibi durumlara çözüm üretebilmek için öncelikle teşhisin konması gerekir. Bunun için de psikolojik danışmanlık hizmetleri daha hassas yapılmalı. Bu yıl ilköğretime başlayan öğrencilere mutlaka zekâ düzeyleri ile ilgili değerlendirmeler yapılmalıdır. Üstün ya da düşük zekâ düzeyine sahip olan öğrencilerimizin aileleri bilgilendirilmeli, zaman kaybetmeden bu yavrularımız daha iyi eğitimin verileceği özel kurumlara yönlendirilmelidir." uyarılarında bulundu.

Sağlıklı beslenme eğitiminin ilköğretimde kazanıldığını da dile getiren Sarı, şunları kaydetti: "Kantinlerde denetimsiz satılan ürünleri tüketen çocuklarda hem sağlık problemleri oluşabilmekte hem de tüketim alışkanlığı kazandırılmaktadır. Çikolata, gazoz, tost, hamburger gibi faydası tartışılan ürünler yerine meyve, süt gibi faydalı gıdalar satılmalıdır. Bu temin edilemiyorsa 'kantinsiz okul' hayata geçirilmelidir."

Okul tuvaletlerinde hijyenik koşulların okul yönetimi tarafından sağlanması lazım geldiğini söyleyen Oktay Sarı, tuvaletlerde mutlaka sıvı sabun bulundurulmasını istedi.

Bu haber toplam 2193 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.